Drama pacienţilor aduşi de la 120 de kilometri distanţă, la Suceava, de trei ori pe săptămână pentru dializă

0
0
FOTO: doc.ro
FOTO: doc.ro

În judeţul Suceava sunt doar trei centre de dializă, niciunul în zona de munte. Aşa se face că unii pacienţi fac naveta în municipiul Suceava, de trei ori pe săptămână, ca să primească tratamentul vital.

În judeţul Suceava sunt trei centre de dializă, două în municipiul Suceava şi unul la Rădăuţi. 

Medicul nefrolog Mihai Ardeleanu a declarat pentru presa locală că ar mai fi nevoie de astfel de centre în zona de munte, mai exact în Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. 

Realizarea acestor investiţii i-ar ajuta pe pacienţii cu probleme renale din bazinul dornelor să nu mai facă naveta în municipiul Suceava de trei ori pe săptămână. Unii dintre bolnavi sunt aduşi cu maşina şi de la 120 de kilometri distanţă.

„Sunt bolnavi transportaţi la Suceava pentru dializă de dincolo de Vatra Dornei, din satul Iedu, aflat în comuna Cârlibaba, de trei ori pe săptămînă. 

Eu gândisem un centru la Câmpulung ori la Vatra Dornei, însă apare ştiinţa marketingului şi sunt calcule costuri-eficienţă. 

Economiştii spun că-i mai ieftin să aduci un pacient de trei ori pe săptămână la Suceava şi să plăteşti combustibilul decât să investeşti într-un centru în care nu ştii câţi pacienţi vei avea, ceea ce nu-i corect. Trebuie o cifră critică pe care dacă ai depăşit-o centrul este eficient. Dacă eşti sub acea cifră, aduci bani de acasă”, a declarat medicul pentru radiotop.ro.

Mihai Ardeleanu a amintit că Suceava este al doilea judeţ ca mărime din ţară, după Timiş, şi zona montană nu e uşor de străbătut.

„Nu avem drumuri de mare viteză decât în desenele făcute cu o cariocă. Indiferent de costuri ar trebui înfiinţat un centru de dializă fie înainte, fie dincolo de Mestecăniş”, a arătat dr. Ardeleanu.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperire uimitoare în munţi, lângă Sarmizegetusa Regia. Ce au lăsat în urmă romanii din anii războaielor cu dacii

Moştenirea uriaşă a lui Arsenie Boca în Ţara Haţegului. De ce este atât de preţuit duhovnicul de la Prislop VIDEO

Blocul-fantomă din Hunedoara unde oamenii aruncă tone de gunoaie pe geam. Nimeni nu plăteşte chiria, apa, lumina

Mai multe - Suceava

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite