Comuna din România unde peste 11% dintre localnici sunt asistați social

0
Publicat:

Primăria din Valea Moldovei, județul Suceava, plătește ajutoare sociale în valoare de peste 228.000 de lei lunar, în medie 427 de lei de persoană, iar 80% din beneficiari sunt romi.

Valea Moldovei, imagine de ansamblu FOTO Alina Iosif
Valea Moldovei, imagine de ansamblu FOTO Alina Iosif

Valea Moldovei este comuna cu cei mai mulți asistați sociali din județul Suceava.

11,16% din localnicii de aici, adică 536 de persoane din totalul de 4.800, primesc ajutoare sociale.

Primarul comunei, Romică Floriștean, ne-a declarat că peste 80% dintre aceștia sunt din satul Mironu, sat de romi.

Aceștia efectiv nu își pot găsi un loc de muncă. Edilul povestește că oamenii mai lucrează zilieri dar o parte dintre ei, pe timp de vară, pleacă la muncă în Occident, mai ales în Germania – în agricultură.

În lunile de iarnă și de primăvară, ei vin acasă, la Valea Moldovei, și își depun actele la primărie pentru a încasa ajutor social. Este vorba despre familii foarte sărace și cu copii mulți.

Primarul localității spune însă că nu au fost probleme în ultima vreme cu romii și că aceștia își lasă copiii la școală, spre deosebire de romii din alte comune.

Edilul face demersuri pentru ca localitatea să mai primească un microbuz școlar pentru transportul acestor copii, vrea să betoneze drumurile din satul de romi și să ridice anul acesta și un dispensar medical la Mironu.

Romică Floriștean mărturisește că discută mereu cu romii, le întinde o mână de ajutor, dar acești oameni au nevoie de locuri de muncă și de un venit decent. Edilul spune că până acum, la Valea Moldovei și în zonă s-au făcut prea puține lucruri pentru acești oameni.

Județul Suceava se află pe locul 8 la nivel național, în ceea ce privește numărul de asistați social.

Ajutorul social reprezintă o formă prin care statul acordă sprijin financiar persoanelor care se află într-o situație economică dificilă și fără surse de venit.

Beneficiarii trebuie să fie cetățeni români cu vârsta de peste 18 ani.

Școală nouă din Valea Moldovei FOTO Alina Iosif
Școală nouă din Valea Moldovei FOTO Alina Iosif
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite