Război estetic la Slobozia. Mihai Viteazul: mai bine durduliu, decât pe calul cu picioare scurte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A doua reprezentare ratată a lui Mihai Viteazul la Slobozia FOTO Adevărul
A doua reprezentare ratată a lui Mihai Viteazul la Slobozia FOTO Adevărul

Oficialii Primăriei Slobozia au cheltuit în ultimii doi ani 400.000 de lei, bani proveniţi din sponsorizări, pentru a construi două statui care să-l întruchipeze pe Mihai Viteazul, una mai ratată decât cealaltă.

Una dintre cele mai penibile opere de artă create în ultimii ani în România a fost inaugurată pe 1 decembrie 2014 la Slobozia. Oficialii primăriei locale dezveleau atunci, în Piaţa Unirii din oraş, o statuie care-l întruchipa pe Mihai Viteazul. Lucrarea a fost criticată public, foarte mulţi cetăţeni ai oraşului şi chiar reprezentanţi ai municipalităţii considerând că domnitorul seamănă în realitate cu Moş Crăciun.

Înaltă de peste patru metri, statuia, care se află şi în prezent în Piaţa Unirii, îl înfăţişează pe voievod stând în picioare şi ţinând la piept o bardă. Lucrarea a fost atribuită de Primăria Slobozia artistului plastic Vasile Aionesei, cunoscut publicului mai mult pentru lucrări de grafică, decât pentru sculptură. Primăria oraşului a explicat faptul că lucrarea a fost plătită cu fonduri provenite din sponsorizări, costurile ridicându-se la aproximativ 200.000 de lei.

Deşi criticată cu înverşunare, statuia a fost apreciată de Ministerul Culturii, instituţie care a considerat faptul că lucrarea graficianului Vasile Aionesei corespunde criteriilor privind expunerea în public a unor astfel de monumente. „Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a dat aviz favorabil amplasării acelei statui, considerându-se faptul că ea corespunde criteriilor privind expunerea în public, vizibilitate. Nu a fost nicio problemă în legătură cu această lucrare” preciza Elena Pacală, directorul încă în funcţie al Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Ialomiţa, la momentul expunerii în public a respectivei statui. 

mihai Viteazul Slobozia

Ministerul Culturii s-a opus 

La doi ani distanţă de la expunerea în public a hidoasei lucrări, noua administraţie locală din Slobozia doreşte să schimbe statuia criticată a voievodului cu  alta.

Noua statuie a fost realizată de sculptorul ialomiţean Gabriel Manole şi comandată special de Primăria Slobozia pentru a fi amplasată în acelaşi loc, însă oficialii instituţiei nu au reuşit să explice de ce lucrările au fost înlocuite în urmă cu doi ani. Opera lui Gabriel Manole, pentru care s-au plătit alţi 200.000 de lei, îl înfăţişează pe domnitor călare pe un cal şi ţinând victorios în mână o bardă. Intenţia autorităţilor locale din Slobozia de a schimba statuile s-a lovit însă de refuzul Ministerului Culturii.

Comisia Monumentelor de For Public din cadrul ministerului a deci să dea aviz negativ în privinţa amplasării noii opere. Motivul invocat a fost acela că statui sculptorului Manole nu corespunde cu imaginea autentică a domnitorului.

Într-un raport transmis primăriei din oraş, experţii Ministerului Culturii au explicat faptul că statuia realizată de Gabriel Manole are probleme de fizionomie şi o disproporţionalitate a figurii faţă de cal. „Proiectul a fost analizat în şedinţa din 22 septembrie 2016 şi a fost respins cu unanimitate de voturi. Obiecţiile membrilor comisiei vizează disproporţii în legătură cu figura umană şi disproporţii dintre figura umană şi cal. De asemenea, există disproporţii între dimensiunile soclului şi diferenţa dintre acesta şi statuie”, se arată în raportul transmis Primăriei Slobozia.

fasdf

Sculptorul Gabriel Manole, alături de Mihai Viteazul ecvestru şi disproporţionat FOTO Adevărul
 

Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că vor face demersuri pentru a determina Ministerul Culturii să le accepte noua statuie. „Ni s-a explicat că are picioare prea scurte, că nasul nu e realizat corespunzător şi multe alte. Vom face totuşi demersuri pentru a reface documentaţia pentru a primi aviz favorabil”, susţine Adrian Mocioniu, primarul Sloboziei. 

                  

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite