VIDEO  Tinerii şomeri din mediul rural, încurajaţi să-şi găsească o slujbă prin cursuri gratuite de calificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor ”EuroProject” Slatina, prin Centrul de informare “Europe Direct”, a demarat, luni – 12 mai, un proiect ce urmăreşte facilitarea integrării pe piaţa muncii a populaţiei din mediul rural, în special a tinerilor. Proiectul se va derula în trei regiuni din ţară, Slatina fiind centrul pentru regiunea de sud-vest a ţării.

Proiectul cu pricina se numeşte “START pentru tine!” şi a fost demarat la iniţiativa Asociaţiei Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, parteneri fiind Asociaţia Comunelor din România, Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor ”EuroProject” şi Asociaţia Centrul de Dezvoltare SMART. Planificat a se finaliza în luna octombrie 2015, proiectul are ca obiectiv general facilitarea integrării pe piaţa muncii şi creşterea capacităţii de ocupare a populaţiei din zonele rurale aferente regiunilor de dezvoltare Sud-Este, Sud-Vest şi Nord-Est, prin asigurarea accesului la informaţii, la servicii de consiliere şi formare profesională şi la asistenţă în domeniul antreprenorial a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a şomerilor, a persoanelor inactive şi a celor care se ocupă cu agricultura de subzistenţă. Slatina va fi centrul proiectului unde vor fi instruiţi cursanţii din regiunea de Sud-Vest, prin intermediul Centrului de Consultanţă şi Management al Proiectelor ”EuroProject”, prin Centrul de informare EuropeDirect Slatina.

“Proiectul vizează măsuri concrete de orientare a persoanelor neintegrate pe piaţa muncii şi a celor cu potenţial antreprenorial spre formare profesională, creşterea abilităţilor de ocupare şi demararea unor mici afaceri în domenii non-agricole, generatoare de venituri alternative. Pe termen lung, implementarea programului integrat de informare, consiliere şi formare profesională, dar şi înfiinţarea/dezvoltarea de microîntreprinderi în sectoare non-agricole vor conduce la creşterea calităţii forţei de muncă, a veniturilor rurale şi crearea de noi locuri de muncă, contribuind, astfel, la reducerea disparităţilor dintre zona rurală şi cea urbană”, a declarat Geanina Lupu Birin, coordonator centrul START-Up Sud-vest al EuroProject Slatina.

Organizatorii proiectului speră că vor atrage în proiect un număr de 740 persoane, ce vor fi consiliate pentru a urma cursurile de (re-)calificare şi/sau iniţiere afacere în zona rurală. În paralel, proiectul urmăreşte dezvoltarea de competenţe profesionale pentru 280 de persoane din cele trei zone-ţintă anterior menţionate în vederea sporirii şanselor de ocupare în domenii non-agricole prin derularea de programe de formare profesională în meserii precum: îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în comerţ, lucrător în alimentaţie, lucrător în construcţii, lucrător în fabricarea conservelor din legume/fructe, lucrător hotelier. Vor fi 13 stagii de curs de formare în meseriile anterior menţionate. Cursanţii vor urma programe susţinute teoretic de specialişti în domeniile alese, aceştia parcurgând apoi un stagiu de practică, la final efortul urmând să le fie recompensat cu diplome recunoscute naţional şi internaţional. De asemenea, se doreşte sprijinirea cursanţilor de a iniţia afaceri noi în mediul rural, totul în cadrul acestui proiect.

La prezentarea proiectului de la Slatina au fost prezenţi, în afară de cursanţi EuroProject pe proiecte mai vechi, şi reprezentanţi de licee din municipiu, precum şi primari şi angajaţi din cadrul a patru primării din judeţul Olt: Făgeţelu, Topana, Slătioara şi Izbiceni. Dealtfel, edilii localităţilor participante s-au arătat interesaţi de o colaborare pe proiectul START UP şi au spus că un asemenea program ar fi binevenit în localităţile lor, unde şomajul este o problemă serioasă.

“Eu, ca reprezentant al comunei Făgeţelu, vă spun de pe acum că suntem mai mult decât interesaţi de acest proiect pentru că şi la noi, ca în multe localităţi din mediul rural, sunt mari probleme cu şomajul – mai ales în rândul tinerilor, care pleacă în număr mare de la ţară deoarece nu au ce face aici. Aşadar, vă stăm la dispoziţie cu o locaţie potrivită şi ce veţi mai avea nevoie”, a spus edilul acestei comune, Iulian Bărăscu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite