VIDEO Mobilizare impresionantă pentru Violeta, fata bolnavă de cancer. Aproape 400 de slătineni au alergat şi mult mai mulţi au făcut donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de slătineni, de toate vârstele, s-au înscris în cursa pentru Violeta FOTO: Alina Mitran
Sute de slătineni, de toate vârstele, s-au înscris în cursa pentru Violeta FOTO: Alina Mitran

Violeta Vlad, eleva de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“, diagnosticată cu cancer în decembrie 2014 şi care în prezent face tratament în Italia, va primi un ajutor substanţial de la colegii săi, care au reuşit să mobilizeze mii de slătineni, în cele trei zile ale campaniei „Să alergăm pentru Violeta“.

Duminică după-amiază s-a desfăşurat partea cea mai vizibilă a demersului lor, sprintul organizat pe ruta Magazinul Oltul – Fântâna Speranţei – Magazinul Oltul, aliniindu-se la start aproape 400 de slătineni. Biletul de înscriere a fost 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi, însă donaţiile slătinenilor nu s-au limitat la acesta. Elevi Colegiului „Nicolae Titulescu“ s-au aflat încă de vineri, mai întâi la Fântâna Speranţei, pentru înscrieri şi cu un stand cu produse hand-made scoase la vânzare pentru Violeta, iar sâmbătă şi duminică pe Eslanada Casei Sindicatelor, unde de asemenea au reuşit să vândă pentru a susţine tratamentul Violetei în Italia.

Au răspuns strigătului de ajutor slătineni care nu o cunosc pe Violeta sau familia ei, care nici măcar nu au legătură cu liceul angajat în acest demers, dar care au simţit că pot să ajute.

„Am trecut prin aceeaşi experienţă şi mi-a fost greu, acum avem trei slujbe şi încă multe datorii de plătit“

Cazul Violetei Vlad a mişcat foarte multă lume, printre slătinenii care au aşteptat startul cursei numărându-se o mămică greu încercată. „Copilul meu a fost diagnosticat cu leucemie în 2013. A urmat tratament, mai facem şi astăzi tratament de întreţinere şi sperăm să fie bine. Ne-a ajutat credinţa în Dumnezeu, cel mai mult, este o minune care se poate repeta. Ne-a fost şi ne este însă foarte greu. Avem, şi eu şi soţul, trei slujbe şi încă mult de plătit din datoriile acumulate atunci, pentru că nu am beneficiat de o astfel de campanie. Ştiu ce înseamnă să duci o astfel de povară, aşa că am venit cu tot sufletul, ne-am întors de la ţară mai devreme, alergăm şi cu copiii“, a declarat mama care spune că simte poate mai bine decât oricine prin ce trebuie să treacă mama Violetei Vlad.

Un grup de  slătineni care alergă în mod organizat, în fiecare săptămână, a plătit de asemenea bilete pentru sprint, deşi duminică dimineaţa făcuse o donaţie de 200 de lei, din banii strânşi într-o altă cursă, organizată ad-hoc la Podul Olt. „Noi am mai alergat şi dimineaţă şi alergăm şi acum. Nu o cunoaştem pe fată, dar suntem bucuroşi să putem ajuta. Din păcate se organizează destul de rar astfel de acţiuni şi n-ar fi rău să ajutăm mai mult, fiecare dintre noi“, au declarat membrii familiei Floricel, mamă, tată şi fiică, în aşteptarea startului cursei.

Colegi din liceul în care învaţă Violeta, elevă în clasa a VI-a, elevi din celelalte şcoli din municipiu, părinţi, slătineni care au venit pregătiţi să alerge, alţii care au aflat de acţiune de-abia ieşind la plimbare şi văzând standurile celor de la „Nicolae Titulescu“ au fost solidari cum nu s-a întâmplat de mult timp. S-au alăturat şi politicieni aflaţi în campanie, organizatorii bucurându-s de fiecare mic ajutor, indiferent ce i-a mânat pe cei care-l oferă.

sprint violeta

„Atâta vreme cât ajută cauza, ne bucurăm că ne sunt alături. Sperăm să strângem cel puţin 3000 de euro, deşi cred că am depăşit suma, să putem susţine măcar 3 luni de tratament. S-au cumpărat produse, şi ieri şi alaltăieri, am avut zile bune şi foarte bune. Au venit oameni de toate vârstele, au venit pensonari. Oamenii fac tot felul de gesturi. Ne-au adus produse cosmetice să le vindem, copiii au împletit brăţărici, fiecare a făcut câte ceva. Noi de fiecare dată când avem câte-o nevoie reuşim să ne mobilizăm. În momentul ăsta e cel mai grav caz, dar fiecare e prioritate zero la momentul respectiv. Facem ce putem şi noi“, a declarat directorul liceului care a demarat campania, prof. Adina Gruia.

„Sunt un anonim, am avut o idee şi iată că a mers, asta contează“

Lângă urna în care oamenii mişcaţi de povestea Violetei donează atât cât pot, un domn şi-a adus porumbeii, o minunăţie. Alături stă un afiş: „O poză pentru o donaţie“. Copiii, în special, sunt fascinaţi de păsările albe, iar părinţii scot bucuroşi bani din portofel să-şi poată fotografia copiii cu porumbeii pe braţe şi să ajute, în acelaşi timp. „Chiar nu are importanţă numele meu. Sunt un anonim care a venit, a văzut ce se întâmplă şi s-a gândit cum ar putea să ajute. M-am întors acasă, mi-am luat porumbeii, iar donaţiile se depun direct în urnă. Sper să pot fi de ajutor“, a declarat bărbatul.
Un grup de liceeni cântă, alţii pictează pe faţă copiii, alţii se ocupă de înscrierea la sprint, e un furnicar.
Vine în sfârşit şi momentul cursei, participanţii se aliniază la start, după ce organizatorii i-au împărţit în două grupe, juniori şi seniori. Cel mai vârstnic concurent are 77 de ani, dar o energie de adolescent.

Un elev de la „Nicolae Titulescu“ şi un fost elev, ocupanţii locurilor I

Se aleargă fără patimă, e o voie bună generală, toţi se bucură că îi pot transmite, astfel, şi un mesaj de încurajare Violetei.
La finalul cursei juniorilor se stabileşte şi cine va primi medaliile: locul I – Marian Neacşa, elev al Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“, locul II – Alexandru Ioniţă, locul III – Sergiu Mihai Fulga. La seniori clasamentul a fost următorul: locul I – Alexandru George Matei, locul II – Cosmin Dumitrache, locul III – Ionuţ Marcel Alexandru.

sprint violeta

„Nu era normal să alerge cel mai bine elevii noştri, nu este colega lor?“, spune în grabă profesorul care avut ideea campaniei şi a luptat cel mai mult pentru ea, Ortansa Franţescu, alergând să împartă diplome de participare celor care au terminat cursa.
Efortul elevilor colegiului nu se va opri aici, astăzi fiind programat un spectacol umanitar, pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina.  

Sprint pentru Violeta, fata bolnavă de cancer din Slatina

CITIŢI ŞI: Colegii de la „Titulescu“ aleargă pentru Violeta Vlad, fata care se tratează de cancer în Italia. Profesoară: „Familia trăieşte o dramă, nu poţi rămâne indiferent“

Drama mamei care luptă să-şi salveze fetiţa de 13 ani bolnavă de cancer: „N-am lacrimi să mai plâng!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite