Teste pozitive de salivă ale elevilor, infirmate de PCR. Care poate fi explicaţia

0
0
Părinţii au testat luni, 6 decembrie 2021, pentru prima dată copiii cu testele primite de la şcoală FOTO: Alina MItran
Părinţii au testat luni, 6 decembrie 2021, pentru prima dată copiii cu testele primite de la şcoală FOTO: Alina MItran

Cinci elevi din Olt au avut rezultat pozitiv la testarea de luni, 6 decembrie 2021, realizată cu kiturile repartizate de către reprezentanţii şcolilor. Aceşti elevi au fost supuşi unor noi verificări.

Trei din cele cinci teste pozitive înregistrate luni, 6 decembrie 2021, în trei şcoli din judeţul Olt, au fost infirmate la testarea PCR, conform reprezentanţilor DSP Olt. 

Celor cinci elevi li s-au recoltat marţi, 7 decembrie, noi probe pentru confirmarea testelor de screening pe bază de salivă. Probele elevilor de la şcoala din Drăgăneşti-Olt, şcoala din Slatina şi şcoala din Deveselu (trei elevi din această şcoală au raportat rezultat pozitiv la testul din salivă, însă în cazul unui elev acest rezultat a fost infirmat) au fost negative. 

Alte două probe, recoltate altor doi elevi de la Şcoala Deveselu, au avut rezultat echivoc, astfel că elevii vor fi retestaţi. Este vorba de doi fraţi, unul elev în clasa pregătitoare, celălalt în clasa a III-a.

Explicaţiile pentru faptul că rezultatul iniţial nu a  fost confirmat la testarea PCR, în cazul celor trei probe, pot fi multiple, spun specialiştii DSP. Fie testarea nu s-a făcut în mod corect, fie interpretarea rezultatului a fost deficitară, fie nu s-a respectat întocmai interdicţia de a nu consuma, cu cel puţin o oră înainte de testare, alimente sau băuturi.

În judeţul Olt au fost repartizate câte două seturi de testare pentru aproximativ 54.000 elevi înmatriculaţi. Deşi nu toţi părinţii au acceptat testarea, refuzurile nu au fost foarte numeroase. Faptul că nu există o procedură standard de raportare a rezultatului testului ridică, în schimb, serioase semne de întrebare cu privire la acurateţea celor transmise de către părinţi. 

Reprezentanţii anumitor şcoli au solicitat, conform instrucţiunilor, ca doar rezultatele pozitive să fie anunţate, în alte şcoli s-a solicitat ca toţi părinţii să transmită rezultatele, fie ca mesaje-text, fie chiar să transmită pe grupurile de what’s app fotografia cu caseta de testare. 

În alte şcoli s-a mers chiar mult mai departe şi li s-au solicitat părinţilor şi declaraţii pe propria răspundere cu privire la veridicitatea rezultatului transmis, sau chiar să fie aduse la şcoală kit-urile de testare întrebuinţate, înlăturându-se, astfel, posibilitatea ca la testarea din ziua de joi părinţii să raporteze rezultatul obţinut cu testul aplicat în prima zi de testare.

Vă recomandăm şi: 

Sorin Cîmpeanu: Au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri dintre cele identificate pozitiv prin teste pe bază de salivă 

AUR a depus o plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor privind administrarea testelor pentru depistarea COVID-19 în şcoli

Mai multe - Slatina

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite