Ce au spus reprezentanţii companiilor Pfizer, Moderna, J&J şi AstraZeneca despre eficacitatea vaccinurilor aprobate de UE în faţa variantei Omicron

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Oficialii responsabili de sănătatea publică au făcut declaraţii despre eficacitatea vaccinurilor anti-Covid pe măsură ce noi infecţii cu varianta Omicron a coronavirusului continuă să se răspândească în întreaga lume, scrie CBS News .

Companiile Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson spun că un nou vaccin modificat pentru varianta Omicron a coronavirusului este inevitabil întrucât aceasta poate suferi prea multe mutaţii. Alţii afirmă că deocamdată nu există suficiente date pentru a fi siguri de acest lucru, potrivit hotnews.ro. 

Pfizer a anunţat că ar putea produce un vaccin modificat pentru varianta Omicron în „aproximativ 100 de zile”


Cercetătorii de la Pfizer şi BioNTech, partenerul său german, analizează în prezent eficacitatea împotriva variantei Omicron a vaccinului anti-Covid pe care l-au dezvoltat, primul aprobat în Uniunea Europeană.

 De asemenea compania a creat şi o pilulă anti-Covid, afirmând că aceasta, numită Paxlovid , opreşte transmiterea coronavirusului în interiorul organismului prin folosirea unui nou compus care se poate ataşa de o enzimă a SARS-CoV-2, blocând replicarea virusului în interiorul celulelor infectate.

CEO-ul Pfizer Albert Bourla a declarat săptămâna trecută că este încrezător că Paxlovid este eficace împotriva variantei Omicron.
 

Preşedintele companiei Moderna a declarat că există o posibilitate extrem de mare ca actualele vaccinuri anti-Covid să nu fie bune împotriva Omicronului


Dr. Stephen Hoge, preşedintele Moderna a afirmat că există o probabilitate bună ca actualele vaccinuri anti-Covid să nu fie la fel de bune împotriva variantei Omicron.

„Cred că există un risc real să vedem o scădere a eficacităţii vaccinurilor", a declarat acesta duminică.

Comentariul său este similar cu unele făcute de Stéphane Bancel, CEO-ul Moderna, săptămâna trecută. Acesta declarase că va exista „o scădere semnificativă" a eficacităţii împotriva variantei Omicron.

Dr. Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice, a afirmat la rândul său că Moderna va avea nevoie de trei luni pentru a produce un vaccin specific pentru varianta Omicron.
 

Specialiştii companiei Johnson & Johnson au fost relativ tăcuţi după apariţia noii variante din Africa de Sud


Alex Gorsky, CEO-ul J&J (Janssen) a fost relativ tăcut după apariţia noii variante din Africa de Sud şi despre modul în care vaccinul dezvoltat de compania sa, singurul administrat într-o singură doză în schema iniţială, îi va putea face faţă.

Dr. Mathai Mammen, directorul diviziei de cercetare şi dezvoltare a J&J, a afirmat că apariţia variantei Omicron le-a arătat companiilor farmaceutice că trebuie să monitorizeze şi testeze în continuare pentru apariţia de noi variante ale SARS-CoV-2.

Mammen a mai spus că în prezent J&J îşi testează vaccinul anti-Covid pentru a vedea dacă este eficace împotriva noii variante.

„În paralel, am început să proiectăm şi dezvoltăm un nou vaccin împotriva Omicron şi vom avansa rapid în faza de studii clinice dacă va fi nevoie", a adăugat acesta, fără a oferi o fereastră de timp pentru acest lucru.

AstraZeneca nu a oferit prea multe detalii despre eficienţa vaccinului lor împotriva variantei Omicron a coronavirusului 


Pascal Soriot, CEO-ul companiei anglo-suedeze, nu a vorbit mult în public despre noua variantă sau dacă AstraZeneca va dezvolta un nou vaccin împotriva sa.

Însă profesoara Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford, cercetătoare care a lucrat la dezvoltarea vaccinului britanic, a avertizat că indiferent de vaccinurile anti-Covid despre care discutăm, ele probabil nu vor fi avea o eficacitate bună împotriva variantei Omicron.


„Ar trebui să fim precauţi până când vom şti mai multe şi să luăm măsuri de încetinire a răspândirii acestei noi variante", a declarat ea luni pentru BBC .

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite