Slatina: Finanţele confirmă: este ilegală aplicarea de TVA pe morţi
0Aprobată pe 2 februarie, hotărârea privind introducerea TVA la tarifele, taxele şi concesiunile locurilor de veci în cimitirele Strehareţi este ilegală. Direcţia Finanţelor Publice a răspuns unei adrese a Consiliului Local Slatina, specificând: “concesionarea locurilor de veci din domeniul municipiului Slatina este operaţiune scutită de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere”. Aşa că aleşii locali vor trebui să
Consilierii locali slătineni au decis în şedinţa de consiliu de la începutul lunii, după discuţii aprinse, ca moartea să coste la Slatina cu 24% mai mult, aprobând o hotărâre care prevede perceperea de TVA la taxele, tarifele şi concesiunile locurilor de veci. Cei care au votat "pentru" au fost astăzi nevoiţi să-şi recunoască greşeala, în deschiderea şedinţei extraordinare preşedintele Marin Gubandru prezentând răspunsul venit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt: „Direcţia Finanţelor ne confirmă faptul că nu se plăteşte TVA la concesionarea locurilor de veci. Aşa că vom elabora un nou proiect de hotărâre pentru a amenda aplicarea TVA”.
Consilierul Cristi Bircea, cel care data trecută i-a sfătuit pe colegi în zadar să amâne hotărârea până la clarificarea ei, a declarat satisfăcut: „Este normal, pentru că societatea care a concesionat serviciul nu este proprietara locurilor de veci, proprietarul este consiliul local. Concesionarul doar încasează taxele. Acest lucru ar trebui precizat clar şi în contractul de externalizare”.
Adresa Finanţelor (foto) precizează clar faptul că „instituţiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activităţile care sunt desfăşurate în calitate de autorităţi publice, chiar dacă pentru desfăşurarea acestor activităţi se percep cotizaţii, onorarii, redevenţe, taxe sau alte plăţi (...) sunt scutite de TVA arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile”.
Taxele percepute în cimitir au rămas la Slatina la acelaşi nivel ca anul trecut. Taxa de întreţinere este de 2,7 lei pe metru pătrat pe an, iar un loc de veci are trei metri pătraţi. Concesionarea unui loc de veci pentru şapte ani costă 100 de lei, pentru 15 ani 160 de lei, iar pentru perioada maximă de 25 ani 200 de lei. Săpatul unei gropi simple costă 110 lei, o groapă zidită 565 de lei, iar una turnată din beton 500 de lei.