VIDEO  Iarna afundă Slatina în gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Slatina, iarna ridică probleme peste probleme FOTO: Mugurel Manea
La Slatina, iarna ridică probleme peste probleme FOTO: Mugurel Manea

Cantităţile mari de zăpadă căzute în municipiul Slatina în ultimele zile au adus pe capul slătinenilor, dar şi al autorităţilor, o nouă problemă în afară de lupta cu nămeţii. Astfel, pentru că maşinile pentru colectarea deşeurilor menajere nu mai pot pătrunde în cartiere prin parcările afundate în zăpadă, benele de gunoi menajer oferă o imagine dezagreabilă şi, în acelaşi timp, emană un miros pestilenţial.

Încă de când a început ninsoarea în municipiul Slatina, respectiv în urmă cu o săptămână, mai multe cartiere din oraş au început să ofere o imagine dezolantă ce a căpătat amploare de la o zi, la alta. Deşeurile menajere depozitate de populaţie în perimetrele ghenelor nemodernizate încă s-au adunat în grămezi dezagreabile şi scot la iveală ceea ce poate fi mai urât într-un oraş. În unele locuri, se vede de la o poştă că ghenele pentru deşeuri nu au fost „deranjate” încă dinainte de a ninge, stratul gros de zăpadă aşternut fiind o dovadă elocventă.

În alte locuri din oraş, unde există tot ghene de suprafaţă, maidanezii sunt stăpânii zonei, fapt pentru care oamenii nu au mai îndrăznit să se apropie prea mult de locurile cu pricina şi au fost nevoiţi să arunce direct pungile ori sacii cu gunoaie de la câţiva metri. Aici, imaginea este şi mai dezolantă, deşeurile menajere ieşind cu tupeu „la atac” chiar până în stradă. Locuitorii cartierelor unde se pot vedea asemenea imagini deloc de indiviat (Crişan, Cornişei, Aleea Mărului, Primăverii, Şcoala generală nr. 5, Aleea Muncii, Vacanţa etc.) spun că nu au mai văzut de zile întregi utilajele pentru colectarea deşeurilor menajere.

„Să fiu sincer, nu cred că a intrat vreo maşină de gunoi pe aici de când a nins. Dar se vede asta cu ochiul liber: din cauza stratului mare de zăpadă de pe trotuare şi de pe stradă, abia îşi fac loc maşinile astea mici, darămite camioanele celor care ridică gunoiul. Nu ştiu, poate că ar fi trebuit să existe o strategie şi să aibă prioritate deszăpezirea traseelor unde există ghene de gunoi pentru că este o problemă serioasă”, este de părere Mariana Radu, locuitoare a unui bloc din cartierul de lângă magazinul Vacanţa.

Alţi slătineni nu înţeleg de ce a trebuit să treacă aproape o săptămână şi nimic să nu se schimbe în privinţa colectării deşeurilor menajere măcar din zonele centrale.

„Domne’, eu nu sunt căpos şi înţeleg că există anumite probleme, dar să nu uităm că sunt într-un oraş mic şi treaba asta cu zăpada putea fi rezolvată mai repede dacă există o coordonare. Începi deszăpezirea din centru, spre exterior. Păi, la noi, din ce am văzut până acum, se lucrează după un plan pe care nu îl înţeleg: am văzut utilajele de deszăpezire aproape numai prin centru, pe cele câteva străzi importante, dar atât! Intră, domnule, şi pe străzile aflate după blocuri - după ce ai arat <<centrul>>, nu patrula non-stop doar pe străzile astea principale. Uitaţi şi dvs. cum arată Slatina după blocuri şi vă convingeţi, că poate ziceţi că am eu ceva cu cineva; nu am treabă cu nimeni, doar judec ca un om normal”, a spus Ionel Leonte, locatar al unui bloc de pe strada Aleea Mărului.

Treptat-treptat, autorităţile au început să înteţească ritmul deszăpezirii, astfel că au ridicat munţii de zăpadă formaţi de utilaje în intersecţiile majore ale oraşului. Utilajele firmei de salubrizare Salubris SA, care se ocupă totodată şi de deszpezire, par a fi lăsat la urmă principalul obiect de activitate al firmei: colectarea deşeurilor. Prin urmare, din ceea ce se poate vedea acum în oraş în spatele blocurilor, mai este încă departe până la eliminarea imaginii grămezilor de deşeuri menajere, împrăştiate ici-colo de maidanezi şi oameni totodată.

Vă mai recomandăm:

FOTO-VIDEO  Primăria Slatina accelerează ritmul în bătălia cu nămeţii

FOTO VIDEO  Chinurile iernii: străzile şi trotuarele din Slatina, sub asediul zăpezii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite