Video Primii struguri din recolta 2023, produși în solar, gata să ajungă la consumatori. „Au început să se coacă de la sfârșitul lui mai“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii struguri din recolta autohtonă 2023 ajung în aceste zile la consumatori, cu aproape patru luni mai devreme decât în mod normal. Sunt cultivați în solar, iar fermierul care îi produce va ajunge cu ei la un important eveniment din Ialomița.

Vestea a dat-o președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.

În 2021, împreună cu colegul și prietenul meu Domnicu Gheorghe, din Scărișoara, județul Olt, am luat decizia de a cultiva viță de vie, soiuri de masă în solar, un proiect ambițios pentru amândoi, dar chiar dacă suntem în faza de pionerat, rezultatele încep să apară. Gheorghiță a cultivat o parte din aceste delicioase soiuri în solariile cu încălzire, iar acum a început recoltatul strugurilor”, a anunțat Păunel pe Facebook.

Primii struguri de masă, produși în solar, au fost recoltați în Olt SURSA Facebook/Ion Păunel
Primii struguri de masă, produși în solar, au fost recoltați în Olt SURSA Facebook/Ion Păunel

Primii struguri au fost deja recoltați, ceea ce reprezintă o premieră pentru România, având în vedere data din calendar.

„Daaa, ei au început să se coacă de la sfârșitul lunii mai, iar începând cu 5 iunie s-au recoltat primele cantități. În perioada 10-11 iunie 2023, vă așteptăm să degustați și să cumpărați primii struguri produși în România în anul 2023, la evenimentul ce se va desfășura în „Paradisul Cireșelor“ din localitatea Coșereni, Județul Ialomița”, a mai precizat Păunel.

Recoltarea a început cu patrru zile în urmă FOTO: Ion Păunel
Recoltarea a început cu patrru zile în urmă FOTO: Ion Păunel

Ideea de a cultiva struguri de masă în solar a fost exploatată de ceva vreme, fiind preluată de la colegii fermieri din Republica Moldova, dezvăluia Ion Păunel, anul trecut, într-o discuție cu reporterul „Adevărul”.

Este o cultură care, dezvoltată în spațiu protejat, ar putea aduce venituri frumoase, spunea atunci Păunel, dezvăluind că vrea să o convertească, în timp, într-o cultură ecologică. 

Vița de vie este într-un solar încălzit FOTO: Ion Păunel
Vița de vie este într-un solar încălzit FOTO: Ion Păunel

Înainte de a mă apuca să o cultiv am studiat. În România, nu e cunoscut acest tip de cultură, poate la nivel de hobby, dar e foarte dezvoltat în Republica Moldova, în Uzbekistan, şi cred că va fi cultura viitorului. Ideea mi-a venit pentru că în câmp vedem că se produc mult mai greu, dar şi pentru a veni pe piaţă cu un strugure timpuriu, cu o trufanda, să-i zicem. Sper să câştig şi un pic mai bine“, spunea în 2022 fermierul Ion Păunel, cel care reușea să aducă pe piață struguri românești la începutul lunii august.

Deja strugurii produși la Scărișoara, în ferma legumicultorului recunoscut pentru tomatele timpurii pe care le produce, vin cu două luni mai devreme.

A început recoltarea la Scărișoara FOTO: Ion Păunel
A început recoltarea la Scărișoara FOTO: Ion Păunel
Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite