Pepenii de septembrie, cultura care îi ajută pe fermieri să-și recupereze din pierderile verii toride. Cu cât se vând
0Pepenii verzi se găsesc încă din belșug pe tarabe, la fel de dulci, zemoși și răcoritori, producătorii sperând să-i poată aduce în continuare pe masa consumatorilor chiar până în octombrie.

Deși, tradițional, perioada de producere și implicit de consum a pepenilor era iulie-august, și în acest an legumicultorii care s-au specializat încearcă să împingă perioada de recoltare până în toamnă. Vara foarte călduroasă, care a început de fapt încă din primăvară, i-a bucurat cu profit din iunie.
„Ne-a ajutat foarte mult vremea. Cei puși la tunel, în aprilie, i-am scos pe piață în iunie, la doar câteva zile de cei din Dăbuleni, care datorită solului nisipos și a vremii mai calde sunt cu câteva zile înaintea noastră. Atunci i-am vândut cu 3,5 lei/kg, eu, ca și producător, dar care își vinde singur marfa. Acela a fost cel mai bun preț, dar sunt și cel mai scump de produs”, spune Ionuț Crăciun. Tânărul fermier s-a întors cu câțiva ani în urmă din Anglia și cultivă legume pe hectare întregi, alături de familie, la Ghimpețeni, în Olt. Este printre norocoșii care încă nu se confruntă cu problema forței de muncă. Are zilieri din comună, câțiva dintre ei chiar tineri, printre destul de puținii care nu au ales străinătatea.
Pepeni a cultivat pe 5,5 hectare. Cultura a fost, din cauza temperaturilor excesiv de mari din vară, mai slabă cu 20-30% decât anul trecut. Și prețul a rămas cel din 2023, în ciuda faptului că fermierilor le-au crescut costurile. Peste toate, cumpărătorii au manifestat neîncredere în anumite perioade. Postările de pe Tik-Tok, cu testările cu aparatele cumpărate de pe Internet, sunt cele care i-ar fi pus pe cumpărători de gânduri, crede Ionuț Crăciun. O bună parte dintre clienți cumpără însă frecvent , iar experiențele pozitive din trecut i-au ajutat pe fermieri să treacă și peste astfel de încercări. Acum au de trecut alt hop, dar speră să le formeze clienților un nou obicei. Vremea s-a răcit, iar consumatorii cumpără mai rar pepenii pe care-i asociază cu vara toridă și nevoia de răcorire.

Prețul cu care se vând acum pepenii nu este cu mult mai mare decât la început de recoltă. Costă acum 2,5 lei/kg în piață, la consumatorul final.
Pepenii pe care îi are în aceste zile pe tarabă, în piața agroalimentară Zahana din Slatina, sunt din cultura înființată în a treia etapă. Din ultimul bostan va începe să recolteze, speră, în următoarele câteva zile.
Ploile, care i-au bucurat pe fermierii cultivatori de cereale, de exemplu, pentru legumicultori nu prea sunt mană cerească. „Tot timpul, dacă preconizăm că plouă, trebuie să le administrăm un tratament înainte, iar după ploaie, la fel”, spune fermierul.
Acum fermierul așteaptă să se încălzească vremea. Dacă se va întâmpla, cel mai probabil va reuși să facă ce și-a propus, anume să vândă în același timp și pepeni verzi și varză de toamnă.

„Eu sper că și în octombrie, dacă se încălzește, ar trebui să avem pepeni, chiar până pe 15 octombrie. Am zis eu, a fost o ambiție de-a mea, am zis că dacă e cald și vrea Dumnezeu, vindem și pepeni și varză în același timp și încă mai cred că se poate”, mai spune Ionuț Crăciun.
Tânărul legumicultor a luat decizia, când s-a întors în țară cu gândul să-și ajute părinții și să dezvolte ferma, să își vândă marfa, pe cât posibil, direct către consumatorul final. Spune că a reușit în cea mai mare parte. Doar în vârf de producție, când pepenii se coc în cantitate mare deodată, vinde și către cei care la rândul lor duc marfa mai departe în piață. „Sunt singurele perioade, altfel nu vând. De ce aș face-o? Să-mi bat joc de munca mea?”, mai spune fermierul.