Cazul suspiciunii de toxiinfecţie alimentară de la liceul din Slatina. Ce spun rezultatele probelor recoltate de DSP de la cantina colegiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ Slatina FOTO: A.M.
Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ Slatina FOTO: A.M.

Direcţia de Sănătate Publică Olt a făcut publice vineri, 27 mai 2022, primele rezultate în urma recoltării mai multor probe din cantina liceului la care s-a suspectat o toxiinfecţie alimentară. Între timp toţi cei 15 copii internaţi la SJU Slatina cu simptome digestive au fost externaţi.

Conform rezultatelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, mâncarea preparată şi servită elevilor la cantina Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina nu a avut nicio problemă. Rezultatele probelor recoltate din mâncarea servită copiilor sunt negative pentru: Shigella, Salmonella, E. Colli, Stafilococus Aureus, B. Cereus. 

Tot negative sunt şi examenele coprobacteriologice prelevate de la bolnavi, respectiv copii care au ajuns marţi, 24 mai, şi miercuri, 25 mai 2022, la SJU Slatina cu simptomele unei afecţiuni digestive. 

Nici în lichidul de vărsătură nu s-a descoperit nimic. 

Singurele probleme ar fi în cazul a trei probe (din totalul de 10) de sanitaţie, probe prelevate de pe suprafeţe şi obiecte din cantina liceului, însă valoarea parametrului „număr total de germeni“, la care s-au înregistrat depăşiri (ar fi vorba de farfurii şi boluri de servire) nu este nici aceasta foarte mare. Alte cinci probe recoltate de la personalul care deserveşte cantina sunt încă în lucru, a transmis DSP.  

În perioada 24 - 25.05.2022 s-au prezentat 23 de persoane în Serviciile UPU şi Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu vârste cuprinse între 6-18 ani, cu simptomatologie digestivă (greţuri, vărsaturi, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale), din care s-au internat 15 persoane (11 internate în secţia Boli Infecţioase şi 4 internate în secţia Pediatrie), ocazie cu care s-a declanşat ancheta epidemiologică.

În cadrul acţiunii de investigare cu laboratorul s-au recoltat atât probe biologice pentru stabilirea etiologiei (vărsaturi, scaune) de la bolnavi, la internare, cât şi probe pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare la nivelul Blocului Alimentar din cadrul colectivităţii de învăţământ, probe de alimente, proba de apă, cât şi pentru evaluarea stării de sănătate a personalului care a pregătit meniul“, au explicat reprezentanţii DSP Olt printr-un comunicat de presă.

În 27 mai 2022, spun în continuare reprezentanţii DSP Olt, toţi cei 15 pacienţi părăsiseră spitalul, „cu  stare generală bună, afebrili, apetenţi, echilibraţi din punct de vedere digestiv“.

Iată ce a transmis DSP Olt cu privire la rezultatul probelor:

Rezultatele de laborator ale investigaţiilor la data de 27.05.2022:
-  probe de la bolnavi:
• examene coprobacteriologice = 4, cu rezultate negative (pentru Shigella, Salmonella, Yersinia Enterocolitica, E. Colli, Stafilococus Aureus, B Cereus);
• lichid de varsatura= 4, cu rezultate negative;
- probe de alimente = 5 probe, cu rezultate negative (pentru Shigella, Salmonella, E. Colli, Stafilococus Aureus, B. Cereus );
- proba de apa = 1 (consumator - Bloc Alimentar ), paramentrul Clor - sub limita minimă admisă şi corespunzătoare din punct de vedere microbiologic;
- probe de sanitatie = 10, din care: -7 corespunzatoare; 3 probe necorespunzatoare (depăşiri la N.T.G. (3), prezenţă de enterobacteriacee (2);
- probe stare de portaj la personalul deservent = 3 probe exudate naso-faringiene, cu rezultate negative (pentru Streptococ beta hemolitic, Stafilococ Auriu); 5 probe  coproculturi, în lucru la Laboratorul DSP Olt
“.

Ancheta este în derulare, au mai transmis reprezentanţii DSP Olt.

În noaptea de marţi spre miercuri, 24/25 mai 2022, mai mulţi copii, toţi elevi ai Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, au ajuns la spitalul din municipiu, cu simptomele unei afecţiuni digestive: dureri abdominale, cefalee, greaţă, vărsături, diaree etc. În total au fost evaluaţi medical în spital, în două zile, peste 20 de copii, 15 fiind internaţi. S-a suspectat că problema ar fi putut fi de la mâncarea pregătită la cantina liceului şi servită, marţi, 24 mai 2022, copiilor care stau în căminul şcolii şi elevilor din programul after-school. Doar că simptomele digestive au început să se manifeste în rândul elevilor chiar de la sfârşitul săptămânii trecute. Mai mult, nu toţi elevii care s-au plâns de simptomele enumerate mai sus au mâncat la cantină, din acest motiv s-au lansat atât ipoteza unei toxiinfecţii alimentare, cât şi cea a unei enteroviroze. Rezultatele deja disponibile, transmise de către DSP Olt, nu fac pe deplin lumină în acest caz, nefiind deocamdată precizată sursa problemelor elevilor.

Şi Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut propriul control al cantina liceului, prelevând probe din materiile prime, însă rezultatele nu au fost comunicate până la momentul redactării articolului.

Între timp primarul municipiului a reacţionat pe Facebook în calitate de primar şi de părinte (unul dintre fiii primarului este elev al colegiului), declarându-se „îngrijorat şi dezamăgit de situaţia creată în cadrul Colegiului Naţional "Ion Minulescu"“ şi solicitând „Inspectorului şef al ISJ Olt o anchetă urgentă şi luarea celor mai drastice măsuri“. IŞJ Olt nu a anunţat nicio măsură, în schimb directorul colegiului, prof. Christian Ionescu, a ales să demisioneze, anunţul fiind făcut, joi, 26 mai, tot de către primarul Emil Moţ. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Directorul colegiului unde a apărut suspiciunea de toxiinfecţie alimentară a demisionat. „E mai cuminte aşa“

DSVSA a suspendat activitatea cantinei Colegiului „Ion Minulescu“ Slatina. Peste 20 elevi au ajuns la spital

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite