Cazul suspiciunii de toxiinfecţie alimentară de la Colegiul din Slatina. Primele externări au fost făcute joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi elevi ai colegiului slătinean s-au confruntat cu probleme digestive, ajungând la spital FOTO: A.M.
Mai mulţi elevi ai colegiului slătinean s-au confruntat cu probleme digestive, ajungând la spital FOTO: A.M.

Mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina care s-au prezentat în serviciul de Urgenţe al SJU Slatina cu simptomatologie digestivă, rămânând internaţi, au fost externaţi joi, 26 mai 2022. Rezultatele probelor prelevate nu sunt deocamdată disponibile.

Primele externări au fost făcute joi, 26 mai 2022, la o zi de la internare. 24 de copii, elevi ai Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, au ajuns, începând cu seara zilei de marţi, 24 mai 2022, în serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu simptomatologie care sugera o afecţiune digestivă: dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, frison, febră. 

Elevii au vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, iar prima suspiciune a fost aceea că ceva din ce le-ar fi fost servit la masa de prânz de marţi, 24 mai 2022, la cantina liceului, le-ar fi putut provoca acele simptome. Nouă dintre copiii care au ajuns la spital, în noaptea de marţi spre miercuri, 24/25 mai 2022, erau cazaţi în căminul liceului. 

Printre cei care au prezentat simptomele descrise mai sus sunt însă, susţine directorul colegiului, prof. Christian Ionescu, şi elevi care nu au mâncat la liceu. Mai mult, din evidenţele angajaţilor cantinei, marţi au fost servite la masa de prânz peste 250 porţii, însă de probleme digestive s-au plâns mult mai puţini copii. 

Cert este că starea copiilor, inclusiv a celor internaţi (în cele două zile au fost evaluaţi medical 24 elevi, 15 fiind internaţi la SJU Slatina), s-a ameliorat, joi, 26 mai 2022, până la ora 15,00, fiind externaţi şase dintre ei (un copil din secţia Pediatrie şi alţi cinci din secţia Boli Infecţioase).

Despre primii doi copii externaţi din spital a aflat până la momentul discuţiei noastre şi directorul Christian Ionescu. „S-au externat doi dintre cei care au fost internaţi şi au diagnosticul «gastroenterocolită acută» amândoi. Părerea mea este că nu e toxiinfecţie alimentară, pentru că aşa ar fi trebuit să scrie la diagnostic. Toxiinfecţia e toxiinfecţie, gastroenterocolita e gastroenterocolită. 250 de copii au mâncat pe 24 mai. La prânz au avut acelaşi meniu, numai seara şi dimineaţa mănâncă numai cei mari, elevii mici nu au masă. Eu rămân la ideea că nu este toxiinfecţie alimentară.  Dacă analizele spun ceva, e OK, dacă nu spun ceva, e clar că este de altă natură“, a declarat directorul unităţii şcolare. 

Directorul a mai precizat că se aşteaptă comunicarea rezultatului analizelor efectuate pentru a se putea relua activitatea cantinei, neconformităţile constatate de către DSVSA, considerate de către conducerea colegiului ca fiind aspecte minore, fiind remediate între timp. Elevii cazaţi în internatul liceului, pe de altă parte, au primit din partea şcolii banii deja achitaţi, pentru a-şi putea comanda mâncarea până când cantina îşi va relua activitatea. 

Aşteptarea în privinţa elucidării cauzelor care au dus la alterarea stării de sănătate a copiilor se prelungeşte. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au prelevat probe atât de la personalul cantinei, cât şi de pe suprafeţe şi din alimentele folosite la prepararea hranei, însă primele rezultate sunt aşteptate de-abia în cursul după-amiezii de vineri, 27 mai. Şi Ministerul Educaţiei a stabilit un termen, 30 mai, până la care Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt să finalizeze propria anchetă la unitatea şcolară şi să prezinte concluziile.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Suspiciune de toxiinfecţie alimentară la un mare colegiu din Slatina. 24 copii s-au prezentat la spital. Director: Simptome au şi cei care n-au mâncat UPDATE 

DSVSA a suspendat activitatea cantinei Colegiului „Ion Minulescu“ Slatina. Peste 20 elevi au ajuns la spital

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite