Care sunt semnele tuberculozei, boala care afectează 10 milioane oameni. „Este boala celor care citeau foarte mult“
0Tuberculoza, boala produsă de un singur agent infecţios care ne plasează în fruntea nedoritului top european, este încă o ameninţare de luat în seamă. Care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la medic.
Cu ani buni în urmă era cunoscută drept „boala sărăciei“, însă astăzi sintagma nu I se mai potriveşte, mergând mână în mână cu alte boli „accesate“ şi de oameni cu posibilităţi materiale, iar HIV-ul este una dintre ele. În 2017, la nivel mondial 10 milioane de oameni sufereau de tuberculoză, în timp ce în România se înregistrau 14.000 cazuri noi (în scădere importantă însă faţă de perioada anterioară, în 2008, de exemplu, fiind 25.000 îmbolnăviri). Ne păstrăm însă, din păcate, pe primele locuri în Europa. Conform statisticilor, cei mai afectaţi sunt bărbaţii (9.400 cazuri în 2017), faţă de 4.600 femei. În acelaşi an 2017 erau diagnosticaţi cu această bolă gravă şi 280 de feţite cu vârste între 0-4 ani şi 320 băieţei, în top-ul naţional stând judeţele Tulcea, Giurgiu, Teleorman şi Olt, iar la coada clasamentului - în Harghita, Covasna, Sălaj, Alba şi Sibiu.
Tuberculoza înaintează tăcut
Semnele bolii sunt destul de ascunse, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, explicând că tuberculoza poate fi de mai multe feluri, atacând multiple organe, cel mai des întâlnindu-se, însă, la nivelul plămânului. „Localizarea cea mai frecventă este cea pulmonară, dar putem să avem, de exemplu, tuberculoza la nivelul ganglionilor latero-cervicali, submandibulari, şi este dată mai mult de bacilul bovin. Şi vacile fac tuberculoză şi se transmite prin lapte. Dacă nu este o igienă foarte serioasă, nu e destul de bine fiert laptele, poţi să faci tuberculoza aşa-numită bovină. (…) Poate să apară la nivelul sistemului nervos, meningita tuberculoasă, foarte periculoasă, greu de tratat. Putem avea tuberculoza mezenterică, putem avea tuberculoza renală şi tuberculoză osoasă, poate cuprinde orice fel de organ, în funcţie de imunitate“, a explicat doctorul.
Manifestările sunt graduale, de aceea simptomatologia nu ne duce imediat la medic. „În principiu, tuberculoza este insidioasă de ce: prima dată apare un afect primar, bacilul se aşează într-un punct şi organismul răspunde. Mai ales dacă este vaccinat, atunci răspunsul este complet – îl încapsulează cumva şi acolo apare aşa-numita calcifiere pulmonară tocmai în zona în care a fost încapsulat primul afect. Dacă organismul este prins într-o perioadă de scădere a imunităţii, şi asta se întâmplă cel mai des la adolescenţi, datorită schimbărilor hormonale, a stilului de viaţă, se extinde afectul primar, până la apariţia tuberculozei secundare, care cuprinde ţesutul pulmonar, de la un mic segment până la împrăştierea în tot plămânul. Periculoasă este perioada aceasta, când se produce un abces care se rupe, pacientul tuşeşte şi împrăştie bacilul în jurul lui, bacilul se distribuie în mediul înconjurător. Este boala celor care citeau foarte mult, pentru că exista obiceiul acela să-ţi umezeşti degetele şi să întorci foile. Dacă tuşeşti, pui bacilul pe acele foi şi dând cartea cuiva este o altă metodă de a transmite boala. Se zicea că intelectualii sufereau de oftică, oftica fiind în limbajul popular tuberculoza, de fapt“, a detaliat medicul.
În rândul elevilor de liceu, de asemenea, se poate răspândi mai frecvent boala dacă apare un focar, şi asta pentru că, spre deosebire de copiii mici, adolescenţii şi tinerii au putere să expectoreze. „Ei au destulă putere să tuşească atât de tare încât să expectoreze, să elimine sputa. Sputa este cea care vine din plămâni, secreţie pulmonară. Copiii mici până în vârsta de 4-5 ani, chiar 7-8 ani, nu au această putere. N-au destulă forţă în momentul în care tuşesc. (…) În ultima vreme, din cauza faptului că a lipsit o perioadă destul de lungă vaccinul, din cauza faptului că în ţările în care se spune că a fost eradicat, cum sunt Anglia, Spania, nu se mai face vaccinarea, iar copiii români născuţi acolo nu mai primesc vaccin, când se întorc în ţară unde se întâlneşte boala ei pot face, pentru că vaccinarea te ajută să faci o formă mai uşoară şi să izolezi bacilul în zona pulmonară, nu îţi oferă o imunitate totală“, a mai precizat medicul.
Iată şi semnalele de alarmă care ar trebui să ne trimită la medic: în primul rând oboseală, transpiraţii nocturne frecvente, apatie, scăderea poftei de mâncare şi tuse. Apare la început o tuse seacă, urmată de tusea productivă, care favorizează răspândirea bolii. Când lucrurile se complică apare şi durerea toracică, iar simptomele pot să ajungă până la insuficienţă respiratorie gravă. Pacienţii care expectorează, în cazul în care s-a confirmat boala, trebuie izolaţi.