Mașină de Poliție, la un pas de accident în Sibiu. Cât poate costa tupeul pe șosele. „Se fac cercetări“ VIDEO

0
Publicat:

Încălcarea legislației rutiere pe șoselele din România este la ordinea zilei. Tot mai des astfel de incidente sunt semnalate de către ceilalți participanți la trafic și aspru criticate mai ales când sunt comise de către oameni ai legii.

Implicarea tot mai des, în ultimii ani, prin luarea de atitudine a societății civile, face ca multe dintre abaterile la legislația în vigoare să poată să fie cunoscute, iar unele chiar taxate. Tehnologia reprezintă un factor important în astfel de situații.

Românii par deosebit de vigilenți în mod special în trafic, mai ales de când camerele de bord au devenit un „must have” la capitolul dotare auto. Dispozitivele reușesc să surprindă cu fidelitate tot ce se întâmplă pe șosele patriei. Aproape că nu mai există accident rutier fără imagini din timpul impactului, surprinse de alți șoferi.  

O dovedesc din plin rețelele de socializare unde se postează neîntrerupt pe această temă. Iar situația de pe șoselele din Sibiu nu face excepție de la regulă. Datorită participanților la trafic, unii dintre cei care comit greșeli ajung să și fie sancționați, iar faptele unora sunt intens dezbătute.

Este și cazul unei mașini de Poliție din Sibiu surprinsă miercuri, 13 martie 2024, la un pas să producă un eveniment rutier, pentru neacordare de prioritate.

Incidentul s-a produs într-un sens giratoriu (de la intersecția Calea Dumbrăvii cu Mihai Viteazul), cu trei benzi, unde șoferul polițist, aflat pe banda a doua, i-a tăiat calea unui taximetrist care circula pe prima bandă.

Filmarea a născut vii reacții în mediul online unde a fost postată. Imaginile vorbesc de la sine. 

Contactați de „Adevărul”, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Sibiu au transmis cu referire la acest caz: „La nivelul IPJ Sibiu se efectuează verificări în vederea stabilirii situației de fapt”.   

Incident în trafic în Sibiu - neacordare de prioritate TikTok Info trafic Sibiu
Incident în trafic în Sibiu - neacordare de prioritate TikTok Info trafic Sibiu

Cum s-a finalizat ambuteiajul ocolit pe pista pentru biciclete

Există și situații, cum aminteam, în care astfel de incidente, semnalate de ceilalți participanți la trafic, au avut și urmări. 

Este cazul SUV-ului surprins de o cameră de bord circulând mai bine de 100 de metri pe pista de biciclete, în timp ce ceilalți șoferi sunt prinși într-un ambuteiaj pe Calea Dumbrăvii din Sibiu. Urmare a sesizării acestor aspecte în spațiul public, polițiștii rutieri l-au căutat pe șofer și au concluzionat că incidentul ar fi opera unui bărbat în vârstă, care a scăpat doar cu o sancțiune contravențională.

Șoferi filmați în timp ce încălcă legislația rutieră pe străzile din Sibiu Colaj capturi video
Șoferi filmați în timp ce încălcă legislația rutieră pe străzile din Sibiu Colaj capturi video

„Ca urmare a activităților specifice desfășurate de către polițiștii Biroului Rutier Sibiu, conducătorul auto a fost identificat. Este vorba despre un sibian în vârstă de 73 de ani, care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei”, a transmis reprezentanta IPJ Sibiu, Elena Welter, pentru „Adevărul”.

Șoferul de autobuz care a ignorat culoarea roșie a semaforului, pieton

Pe o altă stradă din Sibiu, un autobuz a fost surprins de o altă cameră de bord forțând culoarea roșie a semaforului, imediat după ce a dat prioritate unor trecători aflați pe trecerea de pietoni. Autovehiculul a oprit mai apoi în stația de autobuz aflată imediat după semafor. Șoferul de autobuz nu a scăpat doar cu o amendă, ci a și rămas fără permisul de conducere. 

„Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și complementar. Are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendată pentru 30 de zile”, a precizat Luciana Lazăr de la IPJ Sibiu.

La București, mașină a Poliției surprinsă circulând pe trotuar

Nu sunt singurele incidente semnalate public. Spre exemplu, în data de 11 martie 2024, un șofer a fost surprins depășind pe linie continuă pe Valea Oltului, DN7 / E81, unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România.

Anterior, în data de 8 martie 2024, șoferul unui BMW a fost filmat în timp ce întoarce chiar înainte de un sens giratoriu dintr-o intersecție încălcând marcajul dublu continuu, sătul probabil să tot aștepte în aglomeratul trafic în Sibiu. Are toate șansele să rămână pieton.

Incident în trafic în Sibiu - întoarcere înainte de un sens giratoriu Info trafic Sibiu
Incident în trafic în Sibiu - întoarcere înainte de un sens giratoriu Info trafic Sibiu

Cazuri precum cele din Sibiu se petrec în toată țara, zi de zi.

Un cititor „Adevărul” a povestit despre un incident în trafic în care a fost implicată o altă autospecială de Poliție, dar în București: „La 7 martie 2024, la ora 8,00, o mașină de poliție a parcurs în viteză o bună parte din Kiseleff, de la Restaurantul Doina până la Arcul de Triumf, în viteză, pe trotuar! Eu eram vizavi, ei circulau pe trotuarul cu Ambasada Rusiei (era să zic URSS). Aveau cam 50, poate chiar 60 la oră, și cu viteza aia au trecut pe lângă o băbuță care își plimba câinele, și o femeie cu doi copii. De ce pe trotuar? Ca să poată merge contra sensului de circulație de pe Kisseleff. Unde se grăbeau? Nicăieri. S-au oprit la Arcul de Triumf, în rond și s-au rezemat ”drăgăstos” de mașina lor, și și-au aprins o țigare și au stat de vorbă cu cei deja în rond (toată zona a fost plină de poliție din cauza congresului PPE)”.

Uimit de scenă, n-a apucat să filmeze: „Până să scot telefonul să îi filmez, trecuseră deja de mult... Cum poate ministrul de Interne să justifice faptul că vezi mașini de „milițieni” cum vin cu sirenă și girofar ca să se oprească la o șaorma cu de toate?”.

Incidente de acest gen pot fi dovedite dacă nu cu ajutorul telefoanelor sau al camerelor de bord, grație sistemelor de supraveghere stradală video instalate prin mai toate localitățile României. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite