Lotul 1 Transcarpaţi al Autostrăzii Sibiu - Piteşti are mari şanse să fie finalizat anul viitor | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadiul lucrărilor la Autostrada Sibiu - Piteşti, Lotul 1: Boiţa - Viaductul Tălmăcel - decembrie 2021 Foto Ioan Adrian Gica
Stadiul lucrărilor la Autostrada Sibiu - Piteşti, Lotul 1: Boiţa - Viaductul Tălmăcel - decembrie 2021 Foto Ioan Adrian Gica

Lucrările la primul lot al Transcarpaţi, cum mai este denumită Autostrada Sibiu - Piteşti, au trecut de 56% şi înaintează cu repeziciune, ceea ce îi îndreptăţeşte pe guvernanţi să spere că vom avea parte de o surpriză anul viitor

Pe şantierul autostrăzii Sibiu - Piteşti se lucrează indiferent de vreme, după cum se observă şi din cea mai recentă filmare realizată pe şantierul de la Boiţa de un fotograf profesionist, Ioan Adrian Gica, care oferă permanente astfel de creaţii cu stadiul lucrărilor surprinse din dronă. 

„Pe o vreme amestecată cu ploaie şi ceaţă, a fost turnat segmentul 10, la pila P5-A, calea de rulare Piteşti. Temperaturile scăzute fac ca timpul de turnare să se prelungească, priza betonului făcându-se mai greu datorită fluidităţii lui”, a explicat realizatorul filmuleţului postat pe You Tube.

GALERIE FOTO CU STADIUL LUCRĂRILOR LA LOTUL 1 BOIŢA  AL AUTOSTRĂZII SIBIU - PITEŞTI, TĂLMĂCEL

Din discuţiile cu reprezentanţii şantierului, reiese că ultimele două segmente se vor uni abia după perioada sărbătorilor de iarnă, când constructorii vor reveni la lucru.

Stadiul lucrărilor Transcarpaţi: Autostrada Sibiu - Piteşti, Lotul 1 Boiţa, Viaductul Tălmăcel. Imagini surprinse cu drona Sursă imagini You Tube Ioan Adrian Gica) 

Într-un recent interviu la PRO TV, în care a vorbit şi despre autostrada peste Carpaţi, ministrul Tansporturilor, Sorin Grindeanu recunoştea: „Cu Sibiu - Piteşti ne chinuim de mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. Deşi au fost şi miniştri cu citate de genul “să scoatem cucul autostrăzilor din capul românilor”, în aceste moment este o o ruşine că nu avem o autostradă care să traverseze Carpaţii...”.

Acesta a mai specificat şi faptul că se lucrează de zor la tronsonul Sibiu – Boiţa, recunoscând că este vorba despre o lucrare complexe pe un traseu care ocoleşte şi intră în gura Văii Oltului. 

„Dacă ţin ritmul care trebuie, am putea avea o surpriză anul viitor, să fie gata”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Acelaşi lucru l-a anuntat şi Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, care spunea încă din luna noiembrie că este posibilă deschiderea acestui sector de anul viitor. „Pe primul lot al Autostrăzii Sibiu – Piteşti se lucrează intens. Peste 500 de oameni şi 300 de utilaje sunt prezente pe acest şantier. Lucrările sunt înaintate la viaductul peste Tălmacel”, a menţionat acesta, fapt ce se observă şi din filmări.

Stadiul lucrărilor a depăşit 56%

Procentul total de realizare a lucrărilor, raportat de firma austriacă Porr, a ajuns la 56%, cu un progres de 2,49 la începutul lunii, faţă de octombrie, şi de cinci procente faţă de septembrie.  

Segmentul Sibiu – Boiţa, al autostrăzii Transcarpaţi, are o lungime de 13 kilometri. Viaductul Tălmăcel, menţionat de sectarul de stat, are o lungime de 650 de metri şi o înălţime de până în 30 de metri. Lotul cuprinde şi un viaduct lung de 400 de metri, două noduri rutiere, două spaţii de servicii şi 27 de poduri şi pasaje. Firma austriacă Porr a semnat proiectarea şi execuţia acestei secţiuni lot în 2019, pentru 129 milioane de euro. Lucrările au demarat la începutul anului 2020.

Pentru Lotul 2: Boiţa - Cornetu, în lungime de 31,33 km, deocamdată totul este la stadiul de evaluare oferte, în timp ce ofertele pentru Secţiunea 3 Cornetu - Tigveni, în lungime de 37,4 km, au ca dată maximă de depunere 20 ianuarie 2022.

Pentru Lotul 4 Tigveni - Curtea de Argeş, contractul a fost semnat în luna noiembrie, având la dispoziţie un termen de 16 luni pentru proiectare.

Lotul 5, porţiunea de 30 km din A1 dintre Curtea de Argeş şi Piteşti, a demarat după patru ani de la lansarea licitaţiei pentru acest tronson, în toamna acestui an. Pentru Lotul 6, cel care ar urma să lege municipiul Râmnicu Vâlcea de Tigveni, încă există neclarităţi.

Transcarpaţi, Autostrada Sibiu - Piteşti ocupă primul loc într-un top al autostrăzilor prioritare în România, realizat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pe baza unui punctaj, în cadrul Planului Investiţional 2020 - 2030. Clasamentul cuprinde tronsoanele de autostrăzi în lucru şi punctajul acestora Loturile 2 şi 3 ale autostrăzii au obţinut maximul de puncte: 100, acordate pentru eficienţa economică, reducerea emisiilor de carbon, conectivitatea strategică, utilizarea duală NATO - MapN şi pentru maturitatea proiectului. Pentru acestea a început deja procesul de licitaţie pentru executarea lucrărilor.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cartierul în care este interzis virajul la stânga. Strada principală este împânzită cu indicatoare şi cu sensuri giratorii

Cele mai mari târguri de Crăciun din ţară şi-au deschis porţile... pentru cei vaccinaţi FOTO

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite