Haggard şi Xandria vin la Artmania 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haggard va canta in Piata Mare vineri, 9 august 2013 - Foto ARTmania
Haggard va canta in Piata Mare vineri, 9 august 2013 - Foto ARTmania

La ARTmania 2013, publicul se va întâlni în premieră cu două dintre cele mai îndrăgite trupe ale muzicii „symphonic metal“. Haggard, ansamblul care a transformat percepţia generală despre muzica metal prin compoziţiile lor cu tentă clasică, renascentistă şi medievală va fi adăugat pe afişul festivalului împreună cu Xandria, trupa germană care reuşeşte să îmbine cu mare succes rock-ul modern şi tonalităţile muzice mistice.

Vineri, 9 august 2013, vom asculta Haggard şi Amaranthe în Piaţa Mare, iar sâmbătă, 10 augut 2013 vom fi alături de Orphaned Land şi Xandria.

În peste 20 de ani de activitate, Haggard a susţinut concerte extraordinare în toată lumea şi a cucerit un număr impresionant de fani. Ansamblul muzical eclectic Haggard este condus de Asis Nasseri, un artist excepţional de origine afgano-germană. Asis compune toate piesele, cântă la chitară, percuţii şi voce. Înfiinţat în Munich, în 1989, Haggard avea să devină unul dintre primele proiecte de „classical-orchestral-symphonic-metal“ din lume.

Un grup de aproape 20 de muzicieni profesionişti interpretează opere rock folosind instrumente clasice şi medievale precum violoncelul, oboiul, harpa, vioara, timpanul sau diverse tipuri de flauturi şi combină într-un mod surprinzător pasajele melodice şi vocile feminine diafane, cu riff-urile de chitară, sunetele specifice muzicii metal, vocile masculine joase şi ritmurile specifice genului, oferind publicului o muzică sofisticată prin concertele lor monumentale. Stilul Haggard, încă nefinisat în perioada de început, până la lansarea primului demo, se detaşa indiscutabil pe scena muzicală internaţională prin compoziţii inedite inspirate de teme încă neexplorate, ca istoria Europei în perioada Evului Mediu. Profeţiile lui Nostradamus reprezintă tema celui de-al doilea album, „Awaking the Centuries“ lansat în anul 2000 şi  albumul „Eppur Si Muove“ din 2004 vorbeşte despre viaţa lui Galileo Galilei.

„Tales of Ithiria“, cel mai recent material discografic, descrie o poveste fantastică scrisă de liderul formaţiei, interpretată în engleză, germană, italiană, latină şi spaniolă. Albumul este concentrat pe segmentele narative împletite armonios cu aranjamente orchestrale impecabile şi intervenţii corale desăvârşite.

Cea de-a patra trupă care îşi anunţă participarea la Festivalul ARTmania în 2013 ne introduce pe un tărâm născut din fuziunea rock-ului modern cu un peisaj sonor mistic: Xandria. O premieră pentru România, pe scena din Piaţa Mare, Xandria vine la Sibiu într-o nouă formulă, cu Steven Wussow la bas şi Manuela Kraller ca solistă, ea activând în trecut ca soprană în cadrul ansamblului Haggard.

Fondat în 1994 la iniţiativa lui Marco Heubaum, Xandria este un proiect „simfonic metal“ originar din Germania care şi-a căutat o formă de expresie şi şi-a definitivat stilul de-a lungul mai multor ani. În etapa de început a trupei, Marco a creat alături de nenumăraţi artişti talentaţi, iar trupa s-a bucurat de recenzii pozitive din partea presei muzicale germane şi a devenit „Best Newcomer of the Year“, în 2001, odată cu lansarea demo-ului „Kill the Sun“, cu Lisa Middelhauve ca vocal.

Albumul oficial de debut, „Kill the Sun“, lansat la Drakkar Records în luna mai 2003, a fost apreciat la nivel mondial, atât din punct de vedere muzical, cât şi liric. Fascinaţia trupei pentru teme exotice şi motive est-europene a sporit succesul discului. După „Salome – The Seventh Veil” (2007), considerat până acum cel mai bun album al trupei, Xandria revine, mai puternică decât oricând, cu un nou disc „Neverworld’s End” şi o senzaţională voce feminină, care s-a alăturat trupei în iarna anului 2012: Manuela Kraller.

Xandria va urca pe scena Festivalului ARTmania 2013 promovând cel mai nou material de studio, „Neverworld’s End”. Spre deosebire de primii săi zece ani, când Xandria avea un stil ce se apropia mai mult de stilul gothic metal cu influenţe electro, “Neverworld’s End” aduce o schimbare majoră în sound-ul trupei, ajungând la un nivel mai înalt de complexitate în zona muzicii ”symphonic metal”.

Festivalul ARTmania are loc în perioada 5-11 august iar biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate  de pe shop.artmania.ro din orice ţară, iar pentru publicul din România acestea sunt disponibile şi în reţeaua Eventim şi pe myticket.ro, la preţul de 80 lei/abonament şi 70 lei/zi, până la sfârşitul lunii februarie, ajungând la 150 lei/abonament şi 100 lei/zi în perioada festivalului.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite