Detaliile crimei de la Sibiu, unde trei adolescenți au ucis cu cruzime un om fără adăpost: „De cinci ori i-am dat somn”

0
Publicat:

Trei tineri sibieni cu vârste de 14, 15 și respectiv 19 ani au bătut cu bestialitate mai mulți oameni ai străzii, în toamna anului trecut, dintre care unul în final a murit. Cei trei sunt trimiși acum în judecată, în stare de arest.

Criminali după gratii Foto Arhiva Adevărul
Criminali după gratii Foto Arhiva Adevărul

În ultimii ani comunitatea din Sibiu este zguduită tot mai des de fapte din sfera penalului, unele dintre ele comise cu o cruzime extremă, greu de imaginat ori de înțeles, cum este cazul uciderii milionarului Adrian Kreiner, ori a fostului șef de la Direcția Agricolă, Nicolae Liviu Neamțiu, dar și cea a unui om fără adăpost. Toate aceste tragedii s-au produs într-un interval de aproximativ o lună, toamna anului trecut, pe parcursul lunilor octombrie - noiembrie 2023. 

Doar că, dacă cel dintâi a murit în urma unui jaf armat, iar cel de-al doilea a căzut victimă a consumului de droguri care îl prinsese în mreje pe fiul său, cea de-a treia crimă a fost comisă de dragul distracției. O distracție ce va fi plătită scump de către trei adolescenți sibieni dornici să-și testeze limitele, să experimenteze senzații tari de genul celor văzute prin filme, să fie validați de amici, dar incapabili să înțeleagă impactul și gravitatea acțiunii lor.

Drept urmare, autorii se află acum după gratii în ciuda vârstei fragede a doi dintre ei. Au comis oribila crimă ca să scape de... plictiseală. O parte dintre scene le-au înregistrat cu telefonul ca să-l convingă pe unul dintre ei să li se alăture. Tot într-un celular s-au găsit și fotografii cu persoana care a murit, dar și mesaje de un cinism fără seamăn în care își mărturisesc atrocitățile celor apropiați.  

Victima, un om fără adăpost, în vârstă de 72 de ani, a fost găsită în comă, abia dimineața, în apropierea Gării Mici din Sibiu. A agonizat în spital, cu coastele și coloana fracturate, timp de o lună, înainte de a muri în chinuri.

Centru de Reținere și Arestare Preventivă Foto Arhiva Adevărul
Centru de Reținere și Arestare Preventivă Foto Arhiva Adevărul

Boschetarul ucis în bătaie de niște tineri plictisiți

Criminalii au fost găsiți cu ajutorul sistemului de supraveghere al orașului Sibiu și al unor imobile din zona în care au acționat. În timpul audierilor au făcut dezvăluiri cutremurătoare despre cum au bătut trei oameni ai străzii cu bâtele, sticlele de bere, cu pietre, cu pumnii și picioarele și despre cum i-au dat unuia dintre ei „de cinci ori somn” – adică l-au bătut până a leșinat în mai multe rânduri, doar pentru că erau „plictisiți” și aveau chef de „distracție” .

Amănuntele tulburătoare despre faptele comise în noaptea de 1/2 octombrie 2023 apar în rechizitoriul întocmit de procurori și în referatul pentru trimiterea cazului în instanță.

Mai trebuie menționat faptul că băiatul de 19 ani provine din centrele de plasament, iar minorii au familii, dar și probleme de comportament de mai multă vreme, chiar dacă rudele sau vecinii îi cataloghează ca fiind liniștiți și respectuoși. Ambii dispăreau de acasă nopțile și au rămas repetenți. Se cunoșteau de la școală și din cartier, iar pe cel mare îl știa unul dintre ei, fiindcă ajunsese și el în centrele Direcției pentru Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu. 

L-au convins pe cel de-al treilea amic cu imagini în direct de la prima agresiune

În prima noapte de octombrie 2023, băiatul cel mare i-a propus celui mai mic din grup, cu care se plimba prin Sibiu o „aventură de neuitat” - să caftească împreună niște boschetari.

În noaptea de 01/02.10.2023, în jurul orelor 03,00, inculpatul în vârstă 19 ani i-a propus celui în vârstă de 14 ani (...) cu care se plimbase anterior prin zona centrală a municipiului și în Parcul „Sub Arini”, să bată niște persoane fără adăpost care stăteau în zona viaductului (din vecinătate - n.red.)... activitate care i s-a părut distractivă acestuia. Inculpatul minor a acceptat propunerea, cei doi și-au procurat două bâte de lemn (...) fiind surprinși cu bâtele în mână de camerele de supraveghere audio-video”, au menționat anchetatorii, printre altele.

Zona viaductului din Sibiu în care trei oameni fără adăpost au fost bătuți Foto Google Maps
Zona viaductului din Sibiu în care trei oameni fără adăpost au fost bătuți Foto Google Maps

Pentru a se asigura că nu poate fi recunoscut, unul dintre ei și-a improvizat o glugă cu mască folosindu-se de bluza de pe el. Apoi au lovit în mod repetat două persoane fără adăpost care dormeau la baza piciorului podului, faptele fiind imortalizate de camera de supraveghere video montată sub viaduct.   

Au fugit, dar îmbătați de primul „succes” s-au întors după două minute și și-au continuat agresiunile, de această dată folosind pietre, pumni și picioare, timp în care transmiteau prin apel video celui de-al treilea amic, de 15 ani, experiențele pe care le trăiau în direct, ca să-l convingă să li se alăture.  

„I-au aplicat o lovitură puternică cu talpa piciorului în față”

Când s-au întâlnit și cu cel de-al treilea amic, s-au reîntors în zona podului. La un bar de lângă, au văzut dormind lângă zidul localului o altă persoană fără adăpost. Au lovit-o cu o piatră în cap, apoi „au început să o lovească în mod repetat și puternic cu pumnii și picioarele în zona capului și toracelui, până ce aceasta a leșinat”.

Au plecat dar au revenit și „i-au aplicat o lovitură puternică cu talpa piciorului în față”. Când victima a căzut la pământ, au lovit-o în mod repetat cu picioarele și pumnii până a leșinat din nou.  

Atrocitățile s-au repetat de mai multe ori. Într-unul dintre episoade l-au lovit pe bărbat în cap și cu două sticle de bere. Victima a încercat să se salveze sprijinindu-se de zidul barului pe care au rămas urme de sânge. 

„Pe încă doi am rupt bâtele pe ei... Hehhee... ce-mi place să-i bat”

„La un moment dat, în perioada desfășurării agresiunilor, unul dintre inculpați a urinat pe persoana vătămată”, aveau să mai consemneze anchetatorii, după ce au descoperit mesajele din telefonul unuia dintre criminali care i se confesase prietenei sale.

 „I-am bătut pe doi cu bâte .... Si apoi l-am umplut pe unu de sânge... De plictiseală (a răspuns când a fost întrebat de ce a făcut acest lucru - n.red.)... Și pe încă doi am rupt bâtele pe ei... Hehhee... ce-mi place să-i bat... de cinci ori i-am dat somn... M-am și pișat pe el... Vreau să-i mai prind o dată pe primii doi că au apucat să fugă... mă mir că au putut să fugă că am rupt bâtele pe ei”, a povestit criminalul minor.

După ce l-au bătut în mod repetat, l-au acoperit cu o pătură

L-au bătut pe bietul bătrân că au și uitat de câte ori a leșinat, după cum aveau să le spună anchetatorilor, în ciuda mesajului trimis pe telefon.

Obosiți și-au abandonat victima, fără să le pese că poate muri, în schimb au acoperit-o cu o pătură „pentru a nu fi observată și au lăsat-o în agonie la locul faptei”. Bărbatul a fost găsit câteva ore mai târziu, de către o patrulă de polițiști, după ivirea zorilor. Urmare a loviturilor primite, a murit la data de 31 octombrie. 

Legiștii au stabilit că moartea a fost una violentă cauzată de o „stare toxico-septică, consecutivă bronhopneumoniei survenită în evoluția unui politraumatism cu traumatism cranio-cerebral (hemoragie meningo-cerebrală şi fracturi viscero-craniene), traumatism toracic (multiple fracturi costale bilaterale şi hemopneumotorax stâng, drenat) și fractură coloană vertebrală lombară”.

Criminalii riscă acum pedepse de până la 20 de ani închisoare pentru omor. În referatul de trimitere în judecată s-a reținut și aspectul agravant, pentru că fapta a fost comisă în grup, din care au făcut parte și persoane minore.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite