Cine este bărbatul care a transferat în străinătate, cu un buletin fals, un milion de euro. Individul a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul din Cisnădie reţinut miercuri, 29 ianuarie, cu ajutorul trupelor speciale, cercetat într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro, a fost arestat preventiv.

Măsura a fost luată de Tribunalul Sibiu, pentru următoarele 30 de zile, după ce suspectul, Marcel Muşat, de 48 de ani, din Cisnădie, s-a deghizat pentru a transfera 1 milion de euro din conturile unei alte persoane în străinătate. 

Cunoscut drept patronul localului „La boier”, potrivit presei locale, acesta s-a deghizat şi, cu un buletin falsificat, s-a dus la sediul unei bănci din Sibiu pentru a realiza acest transfer, în perioada 6 - 25 noiembrie 2019, cum aveau să descopere ulterior ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Sibiu. 

Anchetatorii au aflat nu doar că a reuşit să-i păcălească pe angajaţii băncii din Sibiu, dar a mai şi scos din conturile părţii vătămate 18.000 de lei, după ce a solicitat şi obţinut, în numele aceleiaşi persoane, mai multe carduri de pe care a retras succesiv suma amintită.

Persoana păgubită este o rudă de-a sa - un consilier local, Ion Popica, din comuna Sadu - Sibiu, pădurar de profesie şi un potent om de afaceri, care ar fi obţinut banii din vânzarea unor terenuri în Mărginimea Sibiului. O parte dintre acestea au fost achiziţionate imediat după Revoluţie, iar altele obţinute prin moştenire. Despre averea sa uriaşă ştia toată lumea, ea apărând şi în declaraţia sa de avere. 

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu se precizează că suspectul a fost prins după ce angajaţii băncii au început să intre la bănuieli privind transferul: „Valoarea foarte mare a tranzacţiilor frauduloase ce au fost efectuate de către inculpat a creat suspiciuni reprezentanţilor băncii, raportat şi la profilul clientului. În urma contactării persoanei vătămate şi stabilirii că este vorba de o fraudă, au decis blocarea tranzacţiilor efectuate de inculpat prin serviciul de Internet Banking, precum şi a operaţiunilor cu cardurile bancare”.

A reuşit să-i păcălească pe angajaţii băncii, după ce şi-a studiat atent victima. A aflat despre bani, despre conturile bancare ale acestuia şi chiar i-a copiat până şi ţinuta vestimentară. Totul a pornit după ce a reuşit să obţină cardurile bancare şi să extragă banii din contul rudei sale. Apoi, când a văzut că înşelătoria funcţionează, şi-a deschis un cont în Elveţia, unde ulterior a solicitat transferul banilor. Şi a crezut că a scăpat, ba chiar a plecat cu o parte din bani, în vacanţă, în Columbia. 

Şi poate ar fi scăpat, dacă nu ar fi plecat, fiindcă în perioada respectivă, angajaţii băncii au încercat să-l contacteze pe noul număr pe care-l dăduse angajaţilor băncii. Când au văzut că nu au succes, au încercat să apeleze şi vechiul număr de telefon. Şi le-a răspuns chiar proprietarul de drept al contului, iar întreaga înşelătorie a ieşit la iveală. 

La câteva săptămâni după ce s-a întors din străinătate, cu ajutorul trupelor speciale de la Alba Iulia, criminaliştii au reuşit să-l reţină pe suspect. 

Marcel Muşat se află acum în arest preventiv timp de o lună în care vor continua cercetările pentru acces ilegal în sistemul informatic, fals privind identitatea şi în înscrisuri sub semnătură privată. 

Anchetatorii susţin că bărbatul are toate şansele să rămână după gratii, nu doar pe perioada anchetei, ci şi a judecăţii, având în vedere prejudiciul comis, dar şi cazierul său, fiind cunoscut şi pentru alte fraude cu ATM-uri din străinătate şi fals privind identitatea, dar şi pentru două jafuri în Germania. În 2004, a spart o bancă, prin luare de ostatici, apoi a mai jefuit o altă bancă. Condamnat la 13 ani de închisoare nu a executat decât cinci în spatele gratiilor. Apoi a comis un furt şi a fost condamnat şi în România.

   

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite