Ţăranii refuză să predea caii bolnavi
0Proprietarii animalelor bolnave de anemie infecţioasă solicită plata în avans pentru caii predaţi la abator. Autorităţile promit că vor plăti un euro pentru kilogramul de carne, în cazul cailor care vor ajunge pentru sacrificare în abatorul Alexandria.
Proprietarii cailor diagnosticați cu anemie infecțioasă din comuna Homoroade au refuzat, ieri, să stea de vorbă cu membrii comisiei de evaluare, formată din reprezentanţi ai Direcției Sanitar Veterinare. După lungi discuții în contradictoriu, oamenii au acceptat evaluarea animalelor, însă au refuzat să semneze documentele de predare a cailor, chiar dacă li s-a promis un euro pe kilogramul de carne.
Oamenii au ameninţat că îşi ucid animalele în curte. „Nu dau calul din grajd până nu văd banii în cont. Să vină și mascații după el că tot nu îl dau. În anul 2005, când am predat tot așa un cal bolnav, am fost mințit și nu am primit banii decât după vreo trei ani. Acum de ce să cred că banii vor intra în cont peste maxim 90 de zile?“, a declarat Vasile Buta, proprietarul unui cal bolnav, evaluat la 520 de kilograme, pe care ar primi aproximativ 2.200 de lei.
Medicii veterinari susţin că animalele sunt transportate la abatorul din Alexandria, unde sunt sacrificate. Datele statistice clasează judeţul Satu Mare pe locul doi la nivel național în ceea ce priveşte numărul cazurilor de anemie infecțioasă. Persoanele fizice care refuză predarea cailor bolnavi riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, iar cele juridice între 400 și 1.000 de lei.
Animale bolnave, vândute
Medicii au avut însă surpriza să constate că unii proprietari nu au așteptat comisia și au vândut animalele, chiar dacă acest lucru este interzis. „Anul trecut am vândut cei trei cai bolnavi, unul l-am dat în sat, iar ceilalți doi i-am vândut în Ungaria. Mai am acasă încă doi“, a spus revoltat Daniel Tătar.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Satu Mare, Dumitru Maurer, susţine că vânzarea animalelor bolnave este interzisă. Aceasta a precizat că boala este transmisibilă, dar numai la cai, fără să pună în pericol sănătatea oamenilor.
Nici primarul comunei, Simion Ardelean, nu susţine măsura impusă de autorităţile veterinare, deşi face parte din comisia de eradicare a bolii. „Chiar dacă e ilegal ceea ce fac, nu susțin măsura autorităților. Nu sunt de acord ca oamenii să dea caii și să aștepte după bani. Autoritățile trebuiau să găsească o metodă de a achita oamenilor o parte din banii cuveniți în avans“, a spus primarul.
Cifre
1.377 de cai bolnavi au fost identificaţi la sfârşitul anului trecut în judeţ