Sport extrem: se aruncă în cap de pe pod!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri din cartierul Soarelui îşi riscă viaţa sărind în gol 20 de metri de pe podul de fier în râul Someş. Poliţia şi Primăria n-au ce să le facă adolescenţilor, deoarece nu există suficienţi poliţişti comunitari pentru a patrula în zonă şi nici lege prin care aceştia să fie amendaţi.

Podul de fier din municipiul Satu Mare reprezintă una din cele mai accesibile legături dintre cartierele Soarelui, Micro 17, Carpaţi I şi Carpaţi II şi cealaltă parte a oraşului. Sute de pietoni traversează zilnic podul, deşi acesta este destinat exclusiv circulaţiei trenurilor. Mai mult decât atât, în ultimele săptămâni şi-au făcut apariţia câţiva adolescenţi teribilişti, care sar de pe pod în râul Someş, riscându-şi viaţa la fiecare săritură!

image

„Nu-mi este frică deloc!“
Szatmari Miklos şi Ciprian Pop sunt doi tineri atraşi, se pare, mai mult de jocul cu moartea, decât de internet, să zicem, sau de o baie la bazin. „Nu-mi este frică deloc, pentru că n-am de ce! Dacă sari intenţionat şi ai grijă, n-ai ce să păţeşti! Sar din plăcere, nu de dragul altora, cum făceau anul trecut câţiva tineri care le cereau bani trecătorilor pentru astfel de demonstraţii”, spune Szatmari Miklos, de numai 17 ani.
Adolescentul a mai sărit şi anul trecut şi spune că e deja obişnuit. „La prima săritură am simţit că nu mai ajung jos, dar acum mi se pare un lucru obişnuit. Au mai încercat părinţii să mă descurajeze, dar n-au reuşit”, mai spune Miklos.
Ciprian Pop este este mai puţin experimentat, dar la fel de curajos. Sau de teribilist. Tânărul are 20 de ani, a sărit pentru prima oară şi spune că nu se va opri aici. „Am avut emoţii mari, deoarece nu cunoşteam nici adâncimea apei, nici temperatura ei. Am făcut deja două sărituri şi cred că voi mai veni şi altădată”, spune tânărul după prima experienţă.

image

Poliţiştii nu-i pot amenda
„Este un pod destinat exclusiv circulaţiei trenurilor, nu şi pietonilor. Podul aparţine de CFR şi este administrat de aceştia. Mi se pare o absurditate ca nişte tineri să facă astfel de activităţi periculoase oriunde în oraş, mai ales că nu sunt sportivi antrenaţi, ci nişte puşti care-şi riscă viaţa din distracţie”, spune primarul Iuliu Ilyes.
Acesta mai spune că, din păcate, municipiul nu are suficienţi poliţişti comunitari care să patruleze zi şi noapte în toate zonele oraşului, astfel încât podul rămâne nesupravegheat.
Reprezentanţii Poliţiei Satu Mare spun că din 2005 nu le mai pot aplica amenzi celor care traversează acest pod sau care desfăşoară alte tipuri de activităţi.

image

„A existat o lege din 1994 conform căreia persoanele care traversau podul de fier sau orice altă cale ferată pe jos sau cu orice alt mijloc decât trenul erau sancţionate contravenţional. Legea însă a fost abrogată în 2005, iar acum nu putem face nimic, decât să apelăm la bunul simţ al acelor tineri care practică aceste activităţi şi la părinţii acestora de a lua măsuri”, susţine Ana Lăpuştea Mălăescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare.
Ce măsuri credeţi că trebuie luate în aceste cazuri?

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite