Regele imperiului Unicarm, „albit“ de Curtea de Apel Oradea
0
Cel mai bogat om de afaceri sătmărean, Vasile Lucuţ, a scăpat de o condamnare la opt luni de închisoare cu suspendare printr-un viciu de procedură. Lucuţ fusese condamnat pentru că a lovit un medic veterinar.
Vasile Lucuţ, proprietarul lanțului de magazine Unicarm din Satu Mare, a scăpat de o condamnare la opt luni de închisoare cu suspendare printr-un viciu de procedură invocat de avocatul lui, Gheorghiță Mateuț. Trei judecători de la Curtea de Apel Oradea au casat sentinţa prin care Vasile Lucuț a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj și la plata unor daune de 50.000 de lei către medicul veterinar Dan Călin Leahu, inspector la Direcția Sanitar-Veterinară Satu Mare. Medicul susţine că a fost bătut de milionar în 2004, în incinta fabricii Unicarm, din comuna Vetiș, după ce a oprit de la comercializare 180 de kilograme de organe de porc alterate.
În 23 august 2011, Curtea de Apel Oradea a soluționat favorabil contestația în anulare formulată de avocatul milionarului, Gheorghiță Mateuț. Completul de judecată format din Pușcaș Mircea, Mihaela Pătrăuș și Traian Munteanu a casat sentința penală nr. 1241 din 21 decembrie 2010, prin care Lucuț a fost condamnat de Judecătoria Satu Mare, precum și Decizia Penală 428/R din 17 mai 2011 a CA Oradea, care a respins recursul milionarului. Lucuț a scăpat după ce magistrații orădeni au admis opinia avocatului Mateuț, care a invocat faptul că milionarul are la aceeași instanță două sentințe diferite date în două procese distincte pentru aceeași faptă.
Ce spune Curtea
„În speță suntem în prezența unei ordonanțe de scoatere de sub urmărire penală și a unei hotărâri judecătorești de condamnare a aceleiași persoane pentru aceeași faptă“, se arată în motivarea deciziei penale 623/R/2011 a CA Oradea. Magistrații fac referire la faptul că în 18 octombrie 2004, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a dat o soluție de scoatere de sub urmărire penală a lui Lucuț și schimbarea încadrării juridice a faptei din „ultraj“ în „lovire“ și „insultă“. Ordonanța Parchetului a fost atacată de avocatul medicului la Judecătoria Satu Mare și respinsă ca tardivă. Faptul că medicul a pierdut la Judecătorie pe tardivitate şi că în decembrie 2010, aceeași instanţă a decis să-l condamne pe Lucuț la opt luni de închisoare cu suspendare pentru „ultraj“ i-a determinat pe magistrații orădeni să ajungă la concluzia că e vorba de „putere de lucru judecat”, situație care impune, conform articolului 10 din Codul de Procedură Penală, achitarea, întrucât „nicio persoană nu poate fi judecată de două ori pentru aceeași faptă”.
Reclamații la Parchetul CA Oradea și CSM
Medicul Leahu a depus plângeri la Parchetul de pe lângă CA Oradea și la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). „Hotărârea invocată de completul de judecată ca fiind hotarârea anterioară de judecare este o decizie dată pe tardivitate. Articolul 278¹ din Codul de Procedură Penală (CPP,) aliniatul 11, face trimitere doar la situația în care judecătorul a decis că nu este cazul să se înceapă sau să redeschidă urmărirea penală, nu la plângeri respinse ca tardive. Este un viciu de procedură inventat“, a reclamat medicul în plângerea de la Parchet. Într-o plângere depusă la CSM, medicul Dan Călin Leahu reclamă și nerespectarea procedurilor de citare și a procedurilor legale pentru preschimbarea termenului de judecată. „Am primit inițial citație pentru data de 4 octombrie, ora 9.00. Fără să am cunostință, termenul de judecată al contestației în anulare a fost preschimbat pentru data 23 august. Pentru prima oară în șapte ani, am fost citat doar acasă, și nu la cabinetul avocatului“, afirmă Leahu. Medicul a solicitat CSM să analizeze modul în care s-a decis preschimbarea termenului de judecată, în condițiile în care pe timpul vacanței judecătorești se judecă, în principiu, doar cauzele cu arestați.
Vasile Lucuţ deține în comuna Vetiș un complex uriaș, cu cinci fabrici - una de carne şi preparate din carne, o fabrică de lapte şi produse lactate, o fabrică de lapte praf, una de pâine şi produse de patiserie, respectiv o fabrică de îngheţată. Firma Unicarm deţine şi şase depozite de distribuţie, în Braşov, Sibiu, Bacău, Iaşi, Craiova și Bucureşti. Potrivit site-ului Unicarm, parcul auto al societății curpinde aprioximativ 300 de maşini pentru distribuția celor 15.000 de produse aflate pe rafturile celor 44 de magazine și supermarketuri care poartă sigla magazinului, deschise în județele Satu Mare, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Suceava și Bihor.
Vasile Lucuț: „De ce s-o dat și cum s-o dat, s-o dat de instanță”
Contacat de reporterul „Adevărul de Transilvania“, Lucuţ a declarat: „N-are rost să discutăm după opt ani, instanța nu se joacă, dar de ce s-o dat si cum s-o dat, s-o dat de instanță. Instanța a judecat pe baza probelor, nu a scos achitarea din burtă. Dar asta este o problemă a mea personală, nu e de trecut la ziar“, a declarat Vasile Lucuț. „Au fost mai multe procese, toate le-am câștigat, numai aici la Judecătorie am pierdut” a mai afirmat milionarul, apreciind drept justă ultima decizie a Curţii de Apel Oradea.