Atenţie la alimentele consumate vara: unele pot fi un pericol pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele de provenienţă animală reprezintă un pericol pentru cei care le consumă pe perioada verii. Acestea au nevoie de condiţii speciale de depozitare şi orice abatere de la norme poate pune în pericol sănătatea persoanelor care ajung să le consume.

Perioada de vară aduce, pe lângă plăceri, şi multe situaţii mai puţin plăcute pentru populaţie. Sănătatea poate fi afectată serios de urmările căldurii specifice lunii de vară. Cel mai adesea se întâmplă ca alimentele pe care oamenii le consumă de regulă în această perioadă să fie afectate de temperaturile înalte şi să reprezinte un pericol.

Produsele de origine animală sunt cele mai periculoase pentru organismul uman în această perioadă pentru că pot ascunde pericole care nu pot fi identificate prea uşor. Carnea, produsele lactate şi ouăle sunt princilalele surse de toxiinfecţii alimentare dacă cei care le consumă le cumpără din locuri neavizate sau le manipulează neconform.

„În perioada sezonului estival, riscurile apariţiei toxiinfecţiei alimentare sunt mari, din cauza faptului că microorganismele se dezvoltă bine în condiţii de temperatură şi umiditate. Dacă pe lângă acestea se asigură şi un aport de hrană bogată în proteine, multiplicarea bacteriilor va fi şi mai rapidă, cu toate consecinţele nefaste asupra sănătăţii omului, ca umare a consumului alimentelor contaminate.

Cel mai frecvent implicate în toxiinfecţiile alimentare sunt alimentele de origine animală bogate în proteine şi insuficient tratate termic, cum ar fi: carnea, ouăle, lactatele, dar şi altele ca maioneza, cremele, îngheţata, peştele, fructele de mare, care constituie un mediu adecvat pentru supravieţuirea agenţilor patogeni”, explică Nicolae Dumuţa, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

Acesta atrage atenţia că, pentru a reprezenta un pericol pentru sănătate, produsele nu e necesar să fie alterate şi să aibă astfel de semne, ci ajunge să poarte anumite bacterii care mai apoi să afecteze organismul uman. Acesta recomandă respectarea normelor de igienă şi de manipulare al produselor, precum temperatura de păstrare a alimentelor, decongelarea lor la temperatura frigiderului şi a camerei, consumarea pe cât posibil doar a produse proaspete şi respectarea termenelor de valabilitate. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite