Apa minune de pe Valea Ţiganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa izvorului de pe Valea Ţiganului a fost exporată secolul trecut în Marea Britanie
Apa izvorului de pe Valea Ţiganului a fost exporată secolul trecut în Marea Britanie

Exportată în anii 1900 pe întregul continent, apa de izvor de la Luna Şes este o raritate pe plan european, din cauza conţinutului ridicat de litiu şi mangan. Omul de afaceri care deţine terenul pe care se află izvorul, Roman Mureşan, vrea să includă zona în circuitul turistic Luna Şes.

Situat la 9 km de localitatea Negreşti Oaş, la punctul de confluenţă dintre pârâul Talna şi Valea Ţiganului, izvorul a fost exploatat ca sursă de apă potabilă din anul 1872, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, când un cetăţean austriac, al cărui nume s-a pierdut, a descoperit proprietăţile curative ale apei. „Pe vremuri, apa era trimisă cu trenul în toată Europa. Are ceva în ea care nu se pierde cu drumul, ceva de ne-nţeles“ a declarat Gheorghe Ciocan, un localnic din Bixad, în vârstă de 78 de ani. La începutul secolului trecut, apa de izvor a fost îmbuteliată şi exportată dincolo de Canalul Mânecii, unde era servită la mesele aristocraţilor englezi.
Apa, al cărei debit ajunge la 80.000 de litri pe zi, iese ca o fântână arteziană, la temperaturi de 4 – 5 grade, pe întreg timpul anului, într-un peisaj forestier traversat acum de lucrările de construcţie a staţiunii de schi Luna Şes.
Între mit şi realitate
Localnicii susţin că apa e „un dar de la Dumnezeu” şi că are puteri tămăduitoare, iar tehnologia modernă pare să le dea dreptate. Analiza bio-chimică a apei, efectuată la laboratoarul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a relevat faptul că existenţa litiului şi manganului în compoziţia apei o clasează printre cele mai rare din Europa, într-o categorie cu Perrier-ul.
„Am comandat setul de analize întrucât am avut în plan o afacere, un centru de sănătate în care să fie folosită exclusiv această apă. Am renunţat la idee înrucât era costisitoare, dar sper să reuşesc să o încadrez în peisajul turistic Luna Şes, după finalizarea construcţiilor din zona pârtiei de schi“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ omul de afaceri Roman Mureşan, proprietarul terenului pe care este situat izvorul.
Potrivit medicilor, calităţile terapeutice excelente recomandă apa în tratarea afecţiunilor pulmonare, a bolilor gastro–intestinale şi a cistitei, ultima datorită conţinutului de litiu. Băile efectuate în apa de izvor încălzită la temperatura de 40°C au ca efect ameliorarea sau tratarea unor afecţiuni ginecologice sau degenerative, cum ar fi spondiloza, poliartrozele sau dureri articulare, boli ale sistemului nervos periferic, tulburările endocrine, bolile cardiovasculare şi afecţiunile respiratorii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite