Medicul Paraschiva Bodea i-a învățat pe localnicii din comuna Bolvașnița ce înseamnă să fii altruist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paraschiva Bodea îşi dedică viaţa semenilor ei. Foto: Marius Căruntu
Paraschiva Bodea îşi dedică viaţa semenilor ei. Foto: Marius Căruntu

Paraschiva Bodea este medic în comuna Bolvaşniţa şi spune că nu vrea un post bine plătit în Occident. Atunci când afli că un medic de comună nici nu se gândeşte să plece în străinătate, pe un salariu mai mare decât ar fi visat vreodată, îţi dai seama că fenomenul exodului halatelor albe are şi „breşe“ excepţionale.

Povestea doctorului din comuna cărăşeană Bolvaşniţa, Paraschiva Bodea, confirmă astfel că patriotismul adevărat este mai mult decât arborarea tricolorului la streaşina casei. Paraschiva Bodea şi-a început misiunea în anii ’90, într-una dintre cele mai frumoase comune din Banatul Montan şi spune că nu şi-ar schimba pacienţii pentru nimic în lume.


S-a întors acasă


„Sunt oamenii de care mă simt legată şi pe care îi consider a fi membrii unei familii, e drept, mult mai mare, cu peste 1.500 de suflete“, a mărturisit medicul. După atâţia ani petrecuţi în Bolvaşniţa, Paraschiva îi cunoaşte pe mulţi dintre locuitori pe numele mic, de aceea o încearcă tristeţea atunci când vede că, în ultima vreme, trebuie să semneze mai multe certificate de deces decât de naştere. „Este o zonă cu dealuri, unde oamenii muncesc din greu să-şi câştige existenţa, bolile cardiovasculare şi diabetul fiind cele mai frecvente maladii cu care avem de-a face“, a povestit Paraschiva Bodea.


Ceea ce o diferenţiază de colegii ei este modul de abordare al statutului de vindecător de oameni. Spune senină, fără niciun tremur în voce, că nu vrea să se îmbogăţească din meseria pe care o practică. „Nu am făcut facultatea pentru a mă îmbogăţi. Aveam posibilitatea, la absolvire, să rămân în capitală, să fac cercetare, dar am cerut să vin acasă, unde m-am născut“, a explicat, mândră, Paraschiva.

Nimic nu e mai important în viaţă decât să faci acele lucruri care îţi aduc bucuria
Paraschiva Bodea, medic

Care este filosofia ei de viaţă

Gugulancă, născută în Caransebeş, doctoriţa este de părere că pentru o asemenea meserie e nevoie de mai mult decât de o diplomă. Filozofia de viaţă pe care şi-a construit-o, de-a lungul celor aproape două decenii de profesie, este legată de optimism şi lumină. „Nu vreau să profesez în altă parte, deşi am colegi care au plecat pentru bani şi o viaţă mai bună, peste mări şi ţări. Până la urmă, e vorba de vocaţie, de rădăcinile invizibile care te leagă de oamenii aceştia şi de locurile în care te-ai născut. Pentru mine e suficient să văd oameni fericiţi. Nimic nu e mai important în viaţă decât să faci acele lucruri care îţi aduc bucuria“, a mărturisit Paraschiva Bodea. Bucuria pe care o simte în suflet, venită de la zâmbetul pacienţilor pe care i-a ajutat, nu e umbrită de cabinetul sărăcăcios. Nici disconfortul navetei zilnice de la Caransebeş la Bolvaşniţa şi retur nu pare să o deranjeze.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite