UPDATE FOTO Misterul a cinci kilograme de mercur găsite într-o ghenă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercur într-o ghenă de gunoi din Râmnicu Vâlcea, Foto: Adevărul
Mercur într-o ghenă de gunoi din Râmnicu Vâlcea, Foto: Adevărul

Duminică dimineaţa la o ghenă de gunoi din apropierea centrului municipiului Râmnicu Vâlcea un localnic a descoperit un pachet din care curgea mercur şi a anunţat incidentul imediat la 112.

Update, ora 17.00, Ca o ironie, mercurul abandonat într-o ghenă de gunoi din Râmnicu Vâlcea a fost descoperit destul de aproape de sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea şi al SRI, la doar 200 de metri depărtare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a intervenit cu echipajul de Cercetare Biologică, Radiologică şi Chimico-Nucleară pentru a izola zona, fiind vorba despre o substanţă extrem de periculoasă şi pentru a o colecta.

Intervenţia, mai spun cei de la ISU, a durat în jur de 3 ore, fiind prezent la faţa locului şi un echipaj de poliţie. 

Mercurul a atras atenţia celui care a alertat forţele de ordine, pentru că se scursese din tomberon. 

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Vâlcea.

Inhalat, mercurul este extrem de toxic. Cu cât este mai cald, cum a fost astăzi, în Râmnicu Vâlcea, cu atât el se evaporă mai rapid. Spre exemplu, o gravidă care inspiră vapori de mercur riscă să nască un copil cu malformaţii.

Update, ora 13.00 Nu este pentru prima dată când se descoperă mercur în Râmnicu Vâlcea. Pe timpul verii, tot într-un tomberon, dar de această dată în cel mai mare cartier din oraş, Ostroveni, s-au găsit nu mai puţin de 25 kg de mercur. 

Se întâmpla pe data de 14 iulie şi atunci ca şi acum substanţa periculoasă a fost ridicată de către cei de la ISU Vâlcea. 

S-a deschis un dosar penal sub supravegherea unui procuror, „existând mai multe piste în acest moment”, susţine purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Sandra Bălteanu.

„Pentru a nu periclita ancheta nu au fost date anterior publicităţii aceste date”, mai explică IPJ de ce nu s-a spus nimic până acum despre această captură.

În cazul acesta s-a confirmat că este vorba despre mercur.

- Ştirea iniţială -

Lichidul care se scurgea din ghenă a fost descoperit pe Strada 1 Mai. La faţa locului s-au deplasat poliţişti de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi pompieri de la ISU Vâlcea . 

S-a ridicat de la gunoi o cantitate impresionabilă de mercur - cinci kilograme, de către ISU. 

Se efectuează cercetări pentru trafic de produse sau subtanţe toxice, motiv pentru care s-a deschis un dosar penal. 

Vom reveni cu amănunte.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite