Râmnicu Vâlcea: Ioan Ciobotaru arată lumii frumuseţile prin fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Ioan Ciobotaru arată lumii frumuseţile prin fotografie
Râmnicu Vâlcea: Ioan Ciobotaru arată lumii frumuseţile prin fotografie

Arta fotografie este pentru juristul Casei Asigurărilor de Sănătate Vâlcea, o relaxare, o libertate de exprimare, un mod de a-i face pe oameni să privească şi altceva decât ce  se vede prin obiectivul aparatului.

Jurist la Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea, Ioan Ciobotaru este pasionat de arta fotografică. Era un pici când a pus mâna pentru prima oară pe un aparat foto. „Prin anul 1960 am început să folosesc un aparat Smena rusesc, al tatălui meu, cu care făceam fotografii alb-negru. Tata avea şi o valiză în care ţineam toate piesele şi eu eram foarte încântat de acest lucru”, spune juristul. Pentru Ciobotaru fotografia a fost şi rămâne un mijloc de exprimare. „Aşa cum un scriitor se exprimă prin cuvinte, un muzician prin notele muzicale, un regizor prin arta filmului care-l produce, eu prin fotografie am vrut să arăt
oamenilor şi altceva decât ceea ce se vede prin obiectiv”, povesteşte cu vocea calmă, aşezată artistul.

Bătrân citind Biblia, în tren

Primele rezultate ale pasiunii sale le-a cules în anul 2002, când a câştigat primul concurs de fotografie digitală organizat pe Internet, premiul find o cameră digitală. Una dintre „imaginile” de suflet realizate prin obiectivul aparatului este portretul dr. stomatolog Emil Darie. „Am lucrat asupra acestui portret cu multă dăruire, timp de aproape o lună. Am făcut corecţii de luminozitate, iar portretul l-am făcut cu un aparat digital împrumutat”, povesteşte fotograful. Îl întreb pe Ioan Ciobotaru şi despre alte fotografii de suflet şi modul unde au fost ele realizate şi-mi răspunde: „Sunt multe lucrări la care ţin. În anul 2004 mă aflam în ten, aţipisem, şi când am deschis ochii pe bancheta din faţa mea erea un bătrân care citea Biblia apăsând cu degetul pe fiecare rând. L-am fotografiat şi a ieşit un portret pe care l-am intitulat «Lectură în tren»”, spune artistul.

Soţia, cel mai înverşunat critic

Ion Ciobotaru este printre membrii fondatori ai Culbului „Floarea de Colţ”, alături de dr. Găvănescu, dar şi de alţi împătimiţi ai imaginilor fotografice. A participat la Salonul Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu, la saloane de artă fotografică organizate la Craiova, iar fotografia digitală a fost o provocare. „După 25 de ani cât am lucrat pe film, am trecut cu uşurinţă la noua metodă digitală. Printre cei care m-au iniţiat, îl amintesc pe marele fotograf sibian Gheorghe Lăzăroiu, un om de o modestie şi o dăruire pentru artă cum n-am mai văzut”, spune artistul. Cel mai înverşunat critic al fotografiilor lui Ion Ciobotaru este soţia sa, care-l încurajează ori de câte ori trebuie să-şi cumpere aparatură de ultimă generaţie. „Ceea ce mă bucură foarte tare este că în Vâlcea este un curent al tinerei generaţii care iubeşte şi se ocupă cu arta fotografică. Profesorul Eugeniu Belivac ne adună şi mai facem câte-o ieşire prin staţiuni”, spune artistul fotograf care şi-ar dori ca la Râmnicu Vâlcea să se poată organiza un salon de artă fotografică.


 

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite