FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare restaurant subacvatic din lume, deschis recent în Marea Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UNDER, cel mai mare restaurant subacvatic din lume, primul din Europa; Foto: designboom.com  - Credit Ivar Kvaal
UNDER, cel mai mare restaurant subacvatic din lume, primul din Europa; Foto: designboom.com  - Credit Ivar Kvaal

Un restaurant cu o capacitate de 100 de locuri, primul de acest gen din Europa, a fost deschis de curând în Marea Nordului. Localul funcţionează şi ca centru de cercetare pentru viaţa marină şi este considerat cel mai mare restaurant subacvatic din lume.

GALERIE FOTO

Neobişnuita experienţă de care ar putea avea parte cei care vor să servească masa într-un alt cadru, la „Under”, cum se numeşte localul, în Norvegia, se datorează celor de la Snøhetta, o companie de arhitecţi care şi-a făcut un nume din proiecte precum Biblioteca Alexandrina din Egipt, Opera din Oslo, Pavilionul Memorial Naţional „11 septembrie” şi renovarea Times Square în New York. Deşi s-a deschis la finele lunii trecute, deja oamenii au adăugat-o pe lista lor de destinaţii din Norvegia, susţin jurnaliştii de la „Webmdi.com”.

Pe jumătate scufundată în mare, forma monolitică a clădirii, de 111 metri, rupe suprafaţa apei ca să se odihnească pe fundul mării. Structura este construită pentru a se integra pe deplin în mediul marin, rugozitatea cochiliei de beton funcţionând ca un recif artificial. 

Localul este realizat din beton armat, pentru a rezista la condiţiile dure ale litoralului norvegian. Pereţii groşi îi permit să suporte atât presiunea cât şi şocurile. „Under” pare un uriaş periscop scufundat. Zidurile de beton au o grosime de 1,6 metri, iar  suprafaţă totală oferită de clădire este de aproximativ 500 de metri pătraţi, dispusă pe trei nivele, oferind privelişti unice subacvatice ale mediului marin înconjurător printr-o fereastră panoramică de 11 metri, o panorarmă în continuă schimbare în funcţie de anotimp şi condiţiile meteorologice.

„În această clădire, vă puteţi găsi sub apă, dar şi între pământ şi mare. Acest lucru vă va oferi noi perspective şi modalităţi de a vedea lumea, atât dincolo, cât şi sub linia de plutire”, au mai explicat cei care au proiectat vasta structură de 2500 de tone.

UNDER cel mai mare restaurant subacvatic din lume primul din Europa Foto thedailystar net

„Între pământ şi mare”

Oaspeţii au acces în local printr-o pasarelă de sticlă care acoperă decalajul dintre coastă şi intrarea în mare, care se află la nivelul ţărmului.

Atmosfera din interiorul restaurantului este una caldă şi primitoare. Ca o metaforă pentru coborârea din pământ în mare, plafonul din panouri, acoperit cu textile, te duce cu gândul la culorile unui apus de soare care cade în ocean. În plus, eleganţa panourilor fin împletite oferă clădirii o atmosferă senină.

La mică distanţă de restaurant, aceeaşi companie deţine şi un hotel, pentru cei care doresc să se bucure mai mult timp de această experienţă. În plus, pentru viitor, cei care deţin această afacere se gândesc şi la posibilitatea de a oferi clienţilor o experienţă în Marea Nordului pe barcă.

UNDER cel mai mare restaurant subacvatic din lume primul din Europa Foto thedailystar net

Bucătari de la restaurante cu stele Michelin

Restaurantul se concentrează pe ideea de a oferi, pe lângă cadrul natural special şi o experienţă culinară delicioasă, bazată pe produse de înaltă calitate, provenite din surse locale, cu accent pe capturarea durabilă a faunei sălbatice. Bucătarul şef este un expatriat danez, Nicolai Ellitsgaard, venit de la un alt restaurant de renume din Norvegia, care a adus cu sine o întreagă echipă specializată în bucătăria internaţională, cu experienţă căpătată în restaurante cu stele Michelin.

UNDER cel mai mare restaurant subacvatic din lume primul din Europa Foto thedailystar net

Centru de cercetare marină

Dar „Under” nu este doar un restaurant. Clădirea găzduieşte, de asemenea, un centru de cercetare marină unde  echipe interdisciplinare vor putea studia biologia marină şi comportamentul peştilor cu ajutorul camerelor de luat vederi şi al altor instrumente instalate pe şi în afara faţadei restaurantului. 

Scopul acestuia este de a sublinia ideea de coexistenţă a vieţii de pe uscat cu cea din mare, având la îndemână un nou mod de a înţelege relaţia oamenilor cu împrejurimile, de deasupra apei, de sub apă, dar şi cu viaţa marină.

UNDER cel mai mare restaurant subacvatic din lume primul din Europa Foto thedailystar net

„Pentru majoritatea dintre noi, aceasta este o experienţă cu totul nouă. Fiindcă nu vorbim despre un acvariu, ci chiar despre viaţa sălbatică din Marea Nordului. Ceea ce face totul mult mai interesant. Ne oferă posibilitatea a fi direct în sălbăticie ", a declarat Rune Grasdal, arhitectul şef al proiectului „Under”, pentru publicaţia „Dezeen”. „Dacă vremea va fi rea, va fi o experienţă extraordinară să stai aici şi să fii în siguranţă, permiţând naturii să fie atât de aproape de tine. Pe de altă parte, Under oferă o experienţă foarte romantică şi plăcută vizitatorilor săi”, mai spune cel care a construit un tub din beton pentru a aduce oamenii sub nivelul mării, fără să simtă că sunt captivi.

Cum se ajunge la restaurant

Zona unde se află restaurantul  norvegian, Lindesnes, este cunoscută pentru condiţiile sale meteorologice extreme, care se pot schimba de la calm la furtună de câteva ori pe zi. Regiunea Lindesnes reprezintă o atracţie turistică populară. Cei care-şi doresc să ajungă în zonă, sunt nevoiţi să facă un zbor scurt de la Oslo la Kristiansand, cel mai apropiat aeroport, care este la aproximativ o oră de mers cu maşina. 

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite