FOTO Proiect unic în România: cea mai mare coproducţie teatrală la nivel naţional. „Ne ştim de 100 de ani”, în premieră la Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vâlcea, coproducţie teatrală unică în România, „Ne ştim de 100 de ani”, imagini de la repetiţii, Foto: Adevărul
Vâlcea, coproducţie teatrală unică în România, „Ne ştim de 100 de ani”, imagini de la repetiţii, Foto: Adevărul

Opt oameni provenind din cele patru regiuni istorice ale ţării vor să arate cum s-a schimbat România pe parcursul ultimilor 100 de ani, printr-un spectacol în care toate rolurile sunt principale şi care reprezintă cel mai mare proiect teatral finanţat de Ministerul Culturii în contextul manifestărilor dedicate Centenarului. Premiera piesei are loc la finele săptămânii, 6 - 7 octombrie la Râmnicu Vâlcea.

Până la finele acestui an, spectacolul se va juca în toate cele patru regiuni istorice ale ţării, iar gala va fi găzduită de Teatrul Bulandra, din Bucureşti.

„Ne ştim de 100 de ani” este o piesă de teatru născută în urma unei colaborări unice în România, a patru teatre „de provincie” şi a cărei premieră va avea loc în acest weekend, la Râmnicu Vâlcea.

Piesa cuprinde o poveste în trei părţi care pune în discuţie o filă de istorie legat de ce s-a întâmplat cu noi, cu România, în ultima 100 de ani, unde suntem şi ce va fi în continuare, pe un text contemporan scris cu o echipă de dramaturgi, care îi aparţine lui Vlad Tăuşance, în regia lui Ştefan Iordănescu. 

Iordănescu este fiul cunoscutei regizoare Cătălina Buzoianu, iar Tăuşance este cunoscut publicului larg drept omul care a declanşat sistemul de recuperare a voturilor din cele două tururi de scrutin pentru prezidenţiale, ca şef de campanie media „omul din spatele milionului de like-uri pentru Klaus Iohannis”. 

Revenind la cel mai mare eveniment teatral, merită menţionat că este o superproducţie realizată de Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea împreună cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul „Tineretului” Piatra Neamţ şi Teatrul de „Vest” din Reşiţa. 

Textul lui Vlad Tăuşance trece în revistă o serie de locuri comune, prejudecăţi şi ticuri care ne definesc şi provoacă identitatea personală şi naţională, iar clişeele sunt expuse şi deconstruite scenă după scenă. „Am vrut ca vocile de pe scenă să sune cât mai natural, cât mai departe de ecourile propagandei vechi şi noi. Suntem datori, măcar la 100 de ani, să fim sinceri. Privitul în oglindă este o formă de patriotism!” a declarat acesta. 

După premiera şi spectacolul din 6 şi 7 octombrie, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, spectatorii din Arad, Reşiţa, Piatra Neamţ, Timişoara şi Bucureşti sunt invitaţi să descopere ce ne uneşte şi ce ne desparte în România centenară.

În această toamnă, „Ne ştim de 100 de ani” va putea fi văzut de public la Arad pe 1 noiembrie, la Timişoara în cadrul proiectului „Dom 100”, tot în luna noiembrie, la Reşiţa în 10 şi 11 noiembrie, la Piatra Neamţ în 17 şi 18 noiembrie şi Bucureşti, 4 şi 5 decembrie. 

Producţia şi turneul sunt rezultatul unei colaborări a celor patru teatre din ţară împreună cu Asociaţia Ataraxia din Râmnicu Vâlcea, care a primit finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Spectacolul va fi prezentat nu doar în ţară, ci şi peste hotare, în contextul Centenarului Marii Uniri. Poiectul de peste 100.000 de euro se întinde până în 2020.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite