Directoarea liceului din Vâlcea unde un elev a fost atacat de un adolescent care avea un cuţit şi un pistol: „Noroc că avem paznic, altfel se încheia tragic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta Colegiului Tehnic Forestier din Râmnicu Vâlcea unde un licean înarmat cu un pistol şi un cuţit a luat la bătaie un elev al şcolii Foto Adevărul - credit DMS
Poarta Colegiului Tehnic Forestier din Râmnicu Vâlcea unde un licean înarmat cu un pistol şi un cuţit a luat la bătaie un elev al şcolii Foto Adevărul - credit DMS

O bătaie între doi liceeni a avut loc în Râmnicu Vâlcea, vineri, 10 decembrie. Asupra agresorului au fost găsite un cuţit şi un pistol.

Un episod care ridică multe semne de întrebare despre violenţa din şcoli şi cum sunt manageriate astfel de incidente de către toate instituţiile responsabile s-a produs vineri după-amiaza, în faţa unui liceu din Râmnicu Vâlcea.

Un elev de clasa a XII-a a fost aşteptat la poarta şcolii, la finalul orelor de curs, de către un adolescent de la o altă şcoală, care l-a ameninţat şi apoi l-a luat la bătaie, cu pumnii şi picioarele, în urma unor postări pe Facebook.

Incidentul, din fericire, a fost observat la timp de către portarul şcolii care a cerut ajutorul jandarmilor. Aceştia au un post de supraveghere chiar lângă şcoală şi în momentul când s-a produs agresiunea patrulau prin zonă, drept pentru care au intervenit rapid. 

Ulterior, asupra agresorului s-au găsit un cuţit şi un pistol de tip airsoft. Băiatul de 16 ani a motivat că le avea asupra lui pentru auto-apărare. 

Printr-un comunicat de presă, Poliţia Vâlcea a menţionat că în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Nu s-a specificat nimic dacă agresorul a apucat să se folosească de armele din dotare sau dacă şi-a ameninţat victima cu acestea. Cazul a fost preluat de către Biroul Siguranţă Şcolară  din cadrul Poliţiei Vâlcea. 

Armele găsite asupra unui elev care şi-a atacat un coleg în faţa liceului din Râmnicu Vâlcea Foto Jandarmeria Vâlcea

Armele găsite asupra elevului agresor Foto Adevărul - credit Jandarmeria Vâlcea

„Un caz extrem de grav”

Atât directoarea liceului în faţa căruia s-a produs agresiunea, cât şi inspectorul şcolar general au catalogat incidentul drept „un gest incalificabil” şi „un caz extrem de grav”, recunoscând că ar fi putut avea urmări mult mai însemnate şi au menţionat că se vor lua măsuri împotriva elevului agresor în funcţie de rezultatul anchetei Poliţiei, care pot merge până la excluderea acestuia din şcoală. 

Colegiul Tehnic Forestier se confruntă pentru a doua oară în acest an cu o agresiune în care sunt implicaţi elevii săi, în contextul în care este printre puţinele şcoli din Vâlcea care are un protocol de colaborare pe linie de prevenire şi educaţie şcolară cu Poliţia. Şi de asemenea, este tot printre puţinele unităţi de învăţământ dotate cu pază umană; doar opt din cele peste 400 de unităţi şcolare din Vâlcea se bucură de această facilitate. 

Dosar penal pentru lovire şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

Agresiunea a ajuns în atenţia publicului în urma unui comunicat transmis de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea, care au menţionat pe scurt cum a avut loc incidentul, precizând că actele premergătoare au fost înaintate Poliţiei pentru cercetare. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Georgiana Stancu a declarat despre acest caz: „În data de 10 decembrie, un bărbat din cadrul unei unităţi de învăţământ din Râmnicu Vâlcea, a sesizat patrula de jandarmi aflată la unitatea de învăţământ pentru activităţi specifice, cu privire la faptul că doi tineri s-ar fi agresat fizic în timp ce se aflau în zona unităţii de învăţământ. La faţa locului au intervenit jandarmi, conform Planului Teritorial Comun de Acţiune, pentru asigurarea măsurilor de ordine, care au efectuat verificări, constatând faptul că unul dintre cei doi tineri avea asupra sa un obiect tăietor - înţepător şi o armă de tip airsoft” 

Aceeaşi sursă a mai precizat: „În continuare, poliţiştii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Cazul se află şi în atenţia poliţiştilor din cadrul Biroului de Siguranţă Şcolară Vâlcea” 

„Să ai arme asupra ta... clar a fost cu intenţie”

Directoarea Colegiului Tehnic Forestier Râmnicu Vâlcea, Gabriela Staicu a declarat pentru „Adevărul: „Nu am foarte multe detalii. Am înţeles că s-a întâmplat la poarta şcolii şi i-au ridicat jandarmii. Din ce am reţinut de la copii, cei doi s-au certat cu o seară înainte pe Facebook. Nu ştiu să vă spun de la ce. Şi apoi celălalt copil, care nu este de la noi, l-a aşteptat pe elevul nostru la poartă”

Prof Gabriela Staicu - directoarea Liceului Tehnologic Forestier Foto Arhiva personală

Gabriela Staicu, directoarea Colegiului Tehnic Forestier din Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul

Ea a mai precizat că nu ştie dacă agresorul s-a folosit sau nu de armele pe care le avea asupra lui, pentru a intimida sau a agresa: „Dar să ai arme asupra ta... Clar a fost cu intenţie. Vă daţi seama că pot să aibă şi alţi copii la fel...” 

„Noroc că i-a observat portarul nostru”

Dascălul a recunoscut că dacă şcoala nu avea pază umană, incidentul s-ar fi putut finaliza 

în mod tragic. 

„Putea ca portarul să nu fie pe fază, dacă erau într-un alt loc, care să nu fie în raza acestuia. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla... Gestul este incalificabil. Este caz penal, cred, dacă umbli cu arme... Noroc că i-a observat portarul nostru. L-a bătut un pic, până să intervină acesta”, a mai mărturisit Gabriela Staicu. 

Directoarea a menţionat că nu ştie de la ce şcoală provine agresorul, ci doar vârsta acestuia: „Ştiu doar că are 16 ani, iar elevul nostru cred că 18, pentru că este în clasa a XII-a”

În urmă cu câteva săptămâni, la acelaşi liceu, două fete s-au luat la bătaie. Incidentul s-a aplanat, iar în cazul respectiv nu s-a depus nici o plângere, în schimb a fost chemată Poliţia pentru a discuta cu elevii în timpul orelor de dirigenţie.

În luna octombrie a acestui an, în apropierea unui alt liceu din Râmnicu Vâlcea, o  elevă a fost agresată sexual. Pe o alee de lângă şcoală un necunoscut i-a ridicat fusta şi a început să o pipăie în zona intimă.

Atât cazul recent cât şi cel din luna octombrie, s-au petrecut în plină zi, pe stradă, lângă unităţile şcolare. Dacă în cazul agresiunii sexuale, scena a avut loc pe o alee mai puţin circulată, bătaia de la Forestier s-a consumat pe cel mai circulat bulevard din Râmnicu Vâlcea.   

Vă mai recomandăm şi:

Atac armat în faţa unui liceu din Vâlcea. De la ce a pornit bătaia şi ce a motivat agresorul despre armele găsite asupra sa

O adolescentă, agresată sexual în apropierea liceului, în plină zi, pe o alee 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite