Cel mai longeviv primar din Vâlcea, arestat preventiv pentru încă 30 de zile. Cum deturna bani publici edilul ajuns la al şaselea mandat consecutiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis joi, 11 ianuarie, prelungirea măsurii arestului preventiv cu încă 30 de zile în cazul lui Ion Horia Horăscu, primarul localităţii vâlcene Prundeni.

Primarul localităţii vâlcene Prundeni, Ion Horia Horăscu, a fost arestat în luna noiembrie a anului trecut pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual şi uz de fals. 

Între anii 2009 – 2010, potrivit anchetatorilor, edilul din Prundeni a primit bani de la o persoană în schimbul unor contracte de achiziţii publice. 

S-a mai stabilit că în 2015, Primăria Prundeni a încheiat cu Ministerul Finanţelor o convenţie de împrumut pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din programele naţionale, de peste 1,5 milioane lei. Pentru cea mai mare parte din bani, potrivit anchetatorilor, adică 1,4 milioane de lei, destinaţia a fost schimbată. 

„A întocmit în fals documentele specifice decontării investiţiilor prin înscrierea unor date eronate, care conţineau informaţii fără legătură cu obiectul angajamentelor legale achitate“, se arată în documentele procurorilor.

Procurorii au mai descoperit că a achitat 40.000 de lei către o firmă care reparase Căminul Cultural Prundeni cu facturi fiscale false. 

Horăscu mai este acuzat şi că făcut o serie de plăţi pentru lucrări care nu s-au executat în realitate, cum ar fi cele de la Centrul Multifuncţional Călina, în sumă de 35.000 de lei sau cele privind refacerea reţelei de canalizare şi unele drumuri – 477.000 de lei - „Lucrări calamităţi – refacere platformă drum forestier, refacere platformă drumuri de interes local, refacere reţea de canalizare”. 

O parte din suma de bani primită din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru obiectivele de infrastructură afectate de calamităţi, a fost folosită în alte scopuri, schimbând destinaţia fondurilor, valoarea totală a sumelor folosite în alte scopuri, decât cele pentru care au fost alocate, fiind de 653.565,16 lei.

În 2017, a achitat către bugetul de stat 86.436 lei din fondurile comunei Prundeni, pentru a stinge executarea silită pentru debite datorate de el ca persoană fizică, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale. Practic a folosit banii primăriei pentru a-şi achita datoriile.

Ioan Horia Horăscu are la activ şase mandate de primar la Prundeni. Primul a fost obţinut în 2016, iar ultimul în 2018. La scurt timp după ce a fost arestat, Horăscu a fost suspendat din funcţie, situaţie în care se găseşte şi în prezent, printr-un ordin al prefectului de Vâlcea.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite