Alegeri locale 2016 Râmnicu Vâlcea. Rezultatele scrutinului din 5 iunie: Mircia Gutău a câştigat cu peste 3.000 de voturi avans faţă de contracandidatul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri locale 2016. 10 candidaţi se vor duela pe 5 iunie pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea la alegerile locale 2016, 9 fiind reprezentanţi ai partidelor politice şi unul independent. Doi dintre ei au mai fost deja primari, iar unul a făcut şi închisoare.

UPDATE ORA 9.45:

Conform rezultatelor comunicate de BEC, Mircia Gutău a câştigat alegerile pentru Primăria Râmnicu Vâlcea la o distanţă de peste 3.000 de voturi faţă de contracandidatul său liberal.

Mircia Gutău - PER : 16.724 voturi

Romeo Radulescu - PSD: 13.142 voturi

Remus Grigorescu - ALDE: 4.332 voturi

Grigore Craciunescu - PNL: 3.262 voturi

Cei 10 candidaţi la alegerile locale 2016 din municipiul Râmnicu Vâlcea sunt Mircia Gutău (PER), Romeo Rădulescu (PSD), Remus Grigorescu (ALDE), Grigore Crăciunescu (PNL), Florin Brăgău (PRU), Constantin Rotaru (PSR), Constantin Dorobanţu (PSRo), Cornelia Dragnea (PRM), Constantin Tanislav (PPU-SL) şi independentul Stoica Constantin Mircea. Candidaturile PMP şi PNTCD au fost respinse iniţial de BEM şi ulterior definitiv prin decizia instanţelor de judecată. Astfel, din cei zece candidaţi, doi au au mai ocupat funcţia de primar. Este vorba de Mircia Gutău (2004 – 2010) şi Romeo Rădulescu (2010 – 2012), ambii fiind atunci pe listele PDL. Candidatul PNL Grigore Crăciunescu a fost consilier municipal pe listele PDL timp de două mandate. Candidatul ALDE, Remus Grigorescu, a fost prefect al judeţului Vâlcea între 2009 – 2010, propus de PSD. Constantin Rotaru, liderul PSR, a candidat de patru ori la Preşedinţia României. Candidatul PPU-SL, Constantin Tanislav, este acţionar la un cotidian din Râmnicu Vâlcea.

Alegeri locale 2016

Mircia Gutău de două ori ales primar al Râmnicului Vâlcea şi-a depus candidatura pentru un al treilea mandat, deşi a făcut puşcărie pentru fapte de corupţie. Mircia Gutău candidează din partea Partidului Ecologist Român, singurul partid care l-a primit în rândurile sale. Din cauza problemelor cu justiţia fostul lider PDL Vâlcea a demisionat din partid în 2010 după ce a fost condamnat. S-a înscris în UNPR imediat cum a ieşit din închisoare, iar în primăvara lui 2016 şi-a depus adeziunea la PNL.

În urma unui sondaj de opinie intern comandat de liberali, Mircia Gutău era dat drept câştigător, iar PNL Vâlcea l-a dorit candidat la primărie. Înţelegerea a picat la scurt timp la cererea lui Vasile Blaga, care nu a fost de acord cu „candidatura fostului primar penal”. După eşecul cu liberalii, Mircia Gutău a declarat că va candida independent, dar s-a răzgândit şi a intrat în PER. În 2010, Mircia Gutău a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. A doua condamnare de doi ani şi şase luni a primit-o în iunie 2014. Magistraţii au hotărât contopirea pedepselor din cele două dosare de corupţie şi astfel fostul primar a scăpat de închisoare, dar a fost obligat să restituie bugetului local prejudiciul de 400.000 de lei. El a avut interdicţie de a candida într-o funcţie publică doi ani, perioadă care a expirat la începutul anului 2016. Mircia Gutău susţine că nu a luat niciodată mită şi consideră că a fost pe nedrept condamnat la închisoare de aceea a făcut plângere la CEDO împotriva statului român de unde încă aşteaptă un răspuns.

Romeo Radulescu a fost ales consilier local pe listele PDL, a ocupat funcţia de viceprimar între 2008 şi 2010 în mandatul fostului primar Mircia Gutău. Imediat după arestarea lui Mircia Gutău a fost ales primar la alegerile parţiale din 2010. În 2012 a pierdut algerile pentru primăria Râmnicu Vâlcea în faţa liberalului Emilian Frâncu, care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fapte de corupţie, după nici doi ani de mandat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite