VIDEO Percheziţii la Rafinăria Lukoil Ploieşti într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este de peste 230 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au descins joi la Rafinăria Lukoil Ploieşti. FOTO Adevărul Ploieşti
Procurorii au descins joi la Rafinăria Lukoil Ploieşti. FOTO Adevărul Ploieşti

Procurorii şi poliţiştii au desfăşurat joi percheziţii la Rafinăria Lukoil Ploieşti, dar şi la alte patru firme conexe companiei, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul estimat este de peste 230 de milioane de euro

Procurorii şi poliţiştii au descins joi la Rafinăria Lukoil Ploieşti, dar şi la alte patru firme care au legătură cu Lukoil România, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care prejudiciul estimat până în prezent este unul uriaş, de peste 230 de milioane de euro.

Descinderile au avut loc la sediul din Ploieşti al Rafinăriei Petrotel Lukoil, din cartierul Teleajen, dar şi la SC Lukoil Energy&Gas România SRL, SC Lukoil Lubricants East Europe, SC Agenţia Lukom-A-România şi SC TP Log Services SRL, situate tot în Ploieşti, în incinta rafinăriei.

230 de milioane de euro prejudiciu

Dosarul, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, vizează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit datelor oficiale comunicate de procurori, în această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1,03 miliarde lei, adică 230 milioane euro. 112 milioane de euro provin din evaziune fiscală, iar alte 118 milioane de euro din spălare de bani. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, prejudiciul ar putea fi reevaluat pe parcursul anchetei, în sensul că ar putea fi mult mai mare.

La percheziţii, procurorii au intrat în mai multe birouri din interiorul rafinăriei, unde au solicitat documente contabile.

Dosarul este intrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care au fost sprijiniţi în derularea percheziţiilor de peste 150 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar şi din Buzău, Vrancea şi Vaslui, luptători SIAS, jandarmi, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale şi inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă. Operaţiunea a beneficiat şi de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Lukoil, în Ploieşti din 1998

Lukoil România, parte a gigantului rus Lukoil, a fost înfiinţată în 1998, an în care a cumpărat şi Rafinăria Petrotel Ploieşti, şi este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România.

În prezent, Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 301 de staţii de distribuţie şi 9 depozite de produse petroliere.

Potrivit datelor oficiale ale companiei, Rafinăria din Ploieşti a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 5,51 miliarde de lei, în scădere cu 20,4% de la nivelul de 6,93 miliarde de lei din 2012 .


UPDATE ORA 13.20

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a venit cu precizări oficiale în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de la Lukoil Ploieşti.

"La data de 02.10.2014, în cadrul cercetărilor care se efectuează în dosarul penal nr. 254/P/2014 aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din  procurori  din cadrul  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ofiţeri de poliţie  din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova, se află în desfăşurarea unui număr de 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti, strada Mihai Bravu nr. 235, judeţul Prahova", se arată în comunicatul Parchetului.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

UPDATE ORA 13.10

150 de poliţişti ai IGPR, dar şi din Buzău, Vrancea şi Vaslui, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat joi 30 de percheziţii la sediul Rafinăriei Lukoil Ploieşti, dar şi la alte firme conexe companiei.

Percheziţiile s-au desfăşurat, conform unui comunicat oficial al IGPR, în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În prezent, prejudiciul estimat în cauză este de peste 1 miliard de lei (230 milioane de euro), dintre care peste 505 milioane de lei (112 milioane de euro) rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi peste 533 milioane de lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Operaţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

ORA 12.45

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti desfăşoară joi percheziţii la sediul Rafinăriei Lukoil din Ploieşti, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din informaţiile vehiculate pe surse ar fi vorba de un prejudiciu de peste 200 de milioane de euro.

Lukoil România, parte a gigantului rus Lukoil, a fost înfiinţată în 1998 şi este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România.

Rafinăria Petrotel din Ploieşti a fost preluată tot în 1998 de către Lukoil.

În prezent, Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 301 de staţii de distribuţie şi 9 depozite de produse petroliere.

Vom reveni cu detalii.

Vă mai recomandăm

Lukoil îşi vinde benzinăriile din Ungaria, Cehia şi Slovacia

Nicolescu: „Să nu fim surprinşi dacă o firmă din România va face în curând o descoperire de ţiţei sau gaze naturale“. Romgaz caută hidrocarburi cu Lukoil

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri