Ucigașii unui băiat de 13 ani și-au primit pedeapsa. Niciunul dintre criminali nu avea 20 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea unui băiat de 13 ani, înjunghiat de doi prieteni, a fost pedepsită de instanța din Prahova. Autorii faptei sunt printre cei mai tineri criminali din România.

Ionuț Georgian Ioniță, în vârstă de 19 ani atunci, din comuna prahoveană Berceni, era cel mai vârstnic dintre cei trei băieți care s-au întâlnit în seara de 5 martie 2020, la magazinul din centrul satului. Celălalt era Anton Liviu Vasile, de 15 ani, iar cel mai mic era victima, un băiețandru de 13 ani. Crima comisă de Georgian și Anton a fost apreciată de instanța de judecată drept „atroce”.

Georgian, unul dintre ucigașii copilului de 13 ani din comuna Berceni, Prahova FOTO Facebook
Georgian, unul dintre ucigașii copilului de 13 ani din comuna Berceni, Prahova FOTO Facebook

Băiatul omorât cu peste 20 de lovituri de cuțit era sportiv de performanță, făcea parte dintr-un club de box și avea viitorul în față. Deși avea doar 13 ani, adolescentul nu era chiar ușă de biserică și se înhăitase cu băieți mai mari, împreună cu care petrecea nopțile consumând inclusiv alcool. La necropsie, medicii legiști au descoperit că victima, copilul de 13 ani, avea o alcoolemie de 1,23 g/l.

Tocmai alcoolul a stat la baza crimei. Cei trei prieteni s-au întâlnit în sat, în seara zilei de 5 martie 2020. Au poposit pentru câteva zeci de minute în fața unui magazin sătesc, timp în care băiatul de 13 ani a scos un cuțit și a început să se zgârie pe brațe, lăudându-se că ”este şmecher şi nimeni din sat nu poate să-l bată”. Ulterior băieții s-au retras în locuința lui Vasile, profitând de faptul că tatăl acestuia era la serviciu în tură de noapte. În timp ce mezinul grupului căuta prin casa aflată în construcție ceva de băut, ceilalți doi prieteni au plănuit să-l omoare, ducându-și imediat gândul până la capăt. 

L-au prins pe cel mic în baie unde l-au atacat cu bestialitate. Fiecare dintre cei doi criminali a folosit câte un cuțit, unul cu lama lungă de 18 centimetri, iar cel de-al doilea, un cuțit mai scurt, cu lama de 13 centimetri. Nu mai puțin de 22 de lovituri de cuțit au găsit medicii la necropsie, inclusiv o ”plagă înjunghiată a cordului”.

Au dat vina unul pe altul

Au lovit victima amândoi băieții, deși în instanță cel de 15 ani a încercat să nege fapta, spunând că singurul care a atacat a fost prietenul său mai mare. Criminaliștii au infirmat această ipoteză, dovedind că pe corpul băiatului au fost două tipuri de răni, unele mai adânci, provocate de cuțit cu lama mai lungă și mai lată, iar altele mai puțin profunde, dar la fel de grave, se arată în actul de acuzare.

Crima a fost descoperită după miezul nopții. Un vecin, care avea casa lipită de cea în care s-a petrecut crima, a auzit zgomote, bușituri și țipete și a decis să intre să vadă ce se întâmplă. Atunci i-a descoperit pe Anton și pe Georgian plini de sânge, cei doi explicând că sunt murdari pentru că au tăiat un porc. Omul nu a crezut explicațiile și a început să caute prin casă, până a dat peste cadavrul copilului, apoi a telefonat imediat la vecinul său, cerându-i să vină de urgență acasă.

În timpul verificărilor, polițiștii au descoperit hainele murdare de sânge ale celor doi criminali, ascunse în hazna, iar într-o copaie era apa, înroșită, în care Vasile și Georgian au încercat să se curețe de urmele crimei.

Vor fi liberi în 15 ani

Au fost reținuți și încarcerați, fiind principalii suspecți ai omorului, iar de atunci sunt în spatele gratiilor, unul la Tichilești - Brăila, unde sunt încarcerați infractorii minori, iar celălalt la Penitenciarul Mărgineni - Dâmbovița.

Tribunalul Prahova a decis, la doi ani de la comiterea faptei, să dea pedepse spre limita maximă, apreciind că în acest caz nu poate fi vorba despre circumstanțe atenuante.

”Atrocitatea în comiterea faptei trebuie să atragă o sancţiune penală adecvată, către maximul special prevăzut de lege”, a motivat instanța de judecată. Astfel, Vasile Liviu Anton a fost condamnat la 14 ani de internare într-un centru de detenție destina infractorilor minori, iar Ioniţă Georgian Ionuț a primit 15 ani şi 4 luni închisoare.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, cei doi au de plătit daune morale în valoare de 100.000 de lei rudelor victimei, dar și 43.180 lei cu titlu de daune material.

Sentința Tribunalului Prahova nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite