Sechestru pe materiile prime ale Petrotel Lukoil pentru recuperarea prejudiciului de peste 1 miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au instituit sechestru pe stocurile Lukoil. FOTO Adevărul Ploieşti
Procurorii au instituit sechestru pe stocurile Lukoil. FOTO Adevărul Ploieşti

Procurorii au pus sechestru asigurator pe cantităţi şi stocuri de materie primă deţinute de Petrotel Lukoil Ploieşti, în spaţiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare ce aparţin Oil Terminal pentru recuperarea unei sume de aproximativ 1,04 miliarde lei, arată un raport transmis luni Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit documentului, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a trimis către Oil Terminal ordonanţa prin care a instituit măsura sechestrului asigurator asupra cantităţilor şi stocurilor de ţiţei şi alte produse energetice (păcură, benzine şi motorine) ale Petrotel Lukoil, până la concurenţa sumei de aproape 1.039.019.829 lei.

Ponderea tranzacţiilor Lukoil este de 34,2% din cifra de afaceri preliminată a Oil Terminal.

Procurorii şi poliţiştii au descins joi la Rafinăria Lukoil Ploieşti, dar şi la alte patru firme care au legătură cu Lukoil România, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care prejudiciul estimat până în prezent este unul uriaş, de peste 230 de milioane de euro.

Descinderile au avut loc la sediul din Ploieşti al Rafinăriei Petrotel Lukoil, din cartierul Teleajen, dar şi la SC Lukoil Energy&Gas România SRL, SC Lukoil Lubricants East Europe, SC Agenţia Lukom-A-România şi SC TP Log Services SRL, situate tot în Ploieşti, în incinta rafinăriei.

Lukoil a început, vineri după-amiază, procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti. Cu toate acestea, într-un comunicat de presă transmis vineri de Serviciul de presă al Grupului Lukoil se precizează că în 2 octombrie autorităţile din România au făcut percheziţii în sedii ale companiilor afiliate grupului petrolier, în incinta rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, şi că producţia acestei rafinării nu a fost suspendată.

230 de milioane de euro prejudiciu

Dosarul, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, vizează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit datelor oficiale comunicate de procurori, în această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1,03 miliarde lei, adică 230 milioane euro. 112 milioane de euro provin din evaziune fiscală, iar alte 118 milioane de euro din spălare de bani.

Lukoil România, parte a gigantului rus Lukoil, a fost înfiinţată în 1998, an în care a cumpărat şi Rafinăria Petrotel Ploieşti, şi este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România.

În prezent, Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 301 de staţii de distribuţie şi 9 depozite de produse petroliere.

Potrivit datelor oficiale ale companiei, Rafinăria din Ploieşti a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 5,51 miliarde de lei, în scădere cu 20,4% de la nivelul de 6,93 miliarde de lei din 2012.

Pe aceeaşi temă

Lukoil a început procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti

VIDEO Percheziţii la Rafinăria Lukoil Ploieşti într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este de peste 230 de milioane de euro

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite