Ploieşti: Ambasadorii au muncit ca voluntari pe şantierul de la Bălţeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Ambasadorii au muncit ca voluntari pe şantierul de la Bălţeşti
Ploieşti: Ambasadorii au muncit ca voluntari pe şantierul de la Bălţeşti

Ambasadorii Statelor Unite, Austriei şi Canadei au renunţat la costum pentru două zile şi au lucrat ca voluntari pe şantier, alături de romii din comuna prahoveană Bălţeşti

Îmbrăcaţi sport, ambasadorii au coborât din maşinile corpului diplomatic şi s-au deplasat, prin noroi, pentru a ajuta la construirea caselor pentru romii din Bălţeşti. Acţiunea, intitulată “Ambassador's Build”, a avut loc pe şantierul Asociaţiei non-profit Habitat for Humanity.

“Mă bucur să fiu astăzi invitat aici pentru a ajuta la construirea acestei case, este un proiect minunat. Am mai făcut aşa ceva şi înainte. În Austria, când eram foarte tânăr, părinţii mei au construit o casă şi i-am ajutat şi eu puţin”, ne-a declarat Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucureşti.

Au aruncat cu noroi pe pereţi
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, a spus, în glumă, că ceea ce au făcut a fost “să arunce cu noroi pe pereţi”:  „În SUA avem o expresie atunci când e vorba despre lupta politică: «A arunca cu noroi». Noi am aruncat cu noroi pe pereţi, pentru că suntem diplomaţi şi nu avem voie să aruncăm cu noroi în sensul enunţat”.

Familia care s-a bucurat de ajutorul reprezentanţilor ambasadelor speră să îşi petreacă Revelionul în casă nouă. “Ne bucurăm că o să avem o casă nouă şi că ne vom petrece Sărbătorile de Iarnă aici”, spune Ramona Grama.

În prezent, familia Ramonei locuieşte într-o casă, alături de cumnatul şi de socrii femeii. Suntem opt persoane în trei camere, nu avem bucătărie sau baie. Copilul cel mare care este clasa a şaptea. Îl ţin la mama care stă într-un sat apropiat pentru că nu avem loc aici şi el trebuie să se ducă la şcoală să înveţe”, spune Ramona.

Trăiesc din alocaţii şi vânzarea tuciurilor
Majoritatea caselor romilor din Bălţeşti sunt mici, construite din lemn şi pământ. Într-o gospodărie trăiesc cel puţin două familii, dar există şi case în care locuiesc chiar patru sau cinci familii. Cele mai multe case au curte mare, “ca să poată întoarce căruţa”, după cum spun localnicii.

Acesta a fost şi unul din criteriile de selectare a celor care beneficiază de construcţia unor case noi. Principalul venit al romilor este obţinut din ajutorul social sau alocaţiile copiilor, la care se adaugă veniturile realizate din confecţionarea şi vânzarea tuciurilor.

Case noi pentru romi
Până în 2011, prin proiectul “O casă, un viitor”, asociaţia Habitat for Humanity intenţionează construirea a 24 de case pentru romii din Bălţeşti.

Anul acesta, cinci familii se vor putea muta în casă nouă. Locuinţele cu o suprafaţă de 55 mp vor avea două camere, baie şi bucătărie. Acestea sunt uşor de construit, sunt izolate termic şi necesită cheltuieli mici de întreţinere, după cum susţin iniţiatorii proiectului.

Costul unei case este de aproximativ 15.000 de dolari, iar în momentul în care construcţia va fi predată beneficiarilor, aceştia vor trebui să plătească o rată lunară cuprinsă între 50 şi 100 de lei, pe o perioadă de douăzeci de ani.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite