Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer

0
Publicat:

Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).

Rafinărie petrol Ploiești. FOTO observatorulph
Rafinărie petrol Ploiești. FOTO observatorulph

Agenția pentru Protecția Mediului Prahova (APM Prahova) a confirmat tendința ascendentă a poluanților, specificând că valorile înregistrate în stațiile de monitorizare din Ploiești, în special în intervalul orar 19:00 - 09:00, depășesc limitele admise.

H2S și benzenul sunt substanțe chimice periculoase care pot provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv iritații ale ochilor și căilor respiratorii, greață, vărsături, amețeli și chiar afecțiuni mai grave la expunere prelungită.

APM Prahova a demarat deja controale la rafinăriile din Ploiești, considerate a fi principalele surse de poluare. Autoritățile au solicitat operatorilor economici implementarea unor măsuri imediate de reducere a emisiilor de poluanți.

Ca urmare a sesizărilor primite din partea cetățenilor municipiului Ploiești înregistrate în ultimele zile, care reclamă disconfort olfactiv cauzat de miros de produse petroliere resimțit în diferite one ale orașului, APM Prahova a solicitat operatorilor economici care desfășoară activități de prelucrare a petrolului să respecte și să pună în aplicare prevederile autorizațiilor integrate de mediu referitoare la emisiile fugitive și disconfortul olfactiv, în perioade și condiții defavorabile dispersiei, astfel încât fenomenul să nu mai fie sesizat în municipiul Ploiești și localitățile învecinate”, a precizat APM Prahova, pentru observatorulph.ro

Deși APM Prahova nu a emis recomandări oficiale către populație, este recomandat ca persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni respiratorii, să limiteze expunerea la aerul liber, mai ales în intervalul orar cu concentrații maxime de poluanți.

Situația actuală ridică semne de întrebare cu privire la eficiența controalelor de mediu și la gradul de respectare a reglementărilor de către operatorii economici.  

Garda de Mediu a anunțat că a realizat controale la mai multe rafinării

Comisarii de mediu au demarat acţiuni de control la cele trei rafinării funcţionale din zona municipiului Ploieşti în urma sesizărilor privind disconfortul olfactiv resimţit de cetăţeni.

Rafinărie Ploiești. FOTO Garda de Mediu Prahova / Facebook
Rafinărie Ploiești. FOTO Garda de Mediu Prahova / Facebook

"Ca urmare a disconfortului olfactiv resimţit de locuitorii municipiului Ploieşti în ultimele zile, precum şi a sesizărilor primite, Garda de Mediu Prahova a demarat acţiuni de inspecţie şi control la cele trei rafinării funcţionale din localitate", se arată marţi într-o postare de pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Prahova.

Concluziile vor fi prezentate după finalizarea acţiunilor.

Ploieștenii care sunt nevoiți să îndure de mult timp un miros insuportabil, în cartierele mărginașe, le-au transmis numai mesaje de „bine” pe rețelele sociale. În opinia lor, comisarii Gărzii de Mediu sunt la fel de vinovați pentru că ar fi închis ochii la mai multe nereguli.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite