Grupuri întregi de turişti, îmbrăcaţi ca pentru o plimbare în parc, au cerut ajutor când s-au trezit blocaţi în zăpadă, în Bucegi: „Erau uzi până la piele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti neechipaţi, aproape de hipotermie, în Bucegi FOTO Salvamont/Facebook
Turişti neechipaţi, aproape de hipotermie, în Bucegi FOTO Salvamont/Facebook

”Pe munte iarna nu s-a încheiat!” este avertismentul disperat al salvamontiştilor din Buşteni după ce în acest weekend zeci de turişti, îmbrăcaţi în trening şi încălţaţi cu pantofi din pânză, au rămas blocaţi în zăpadă pe platoul Bucegilor.

 Printre drumeţii care au avut nevoie de ajutorul salvatorilor s-au aflat inclusiv copii, dar şi persoane în vârstă, de peste 70 de ani.

Oamenii au vrut să ajungă la Crucea de pe Caraiman din Bucegi, crezând că la cota 2000 este la fel de cald ca la poalele muntelui.

 Au urcat îmbrăcaţi în trening de vară, în tricouri şi încălţaţi în adidaşi din pânză, în condiţiile în care pe munte sunt locuri unde stratul de zăpadă măsoară şi un metru, iar temperaturile sunt aproape de zero grade.

 Aproape de hipotermie, în prag de atac de panică, oamenii au sunat la 112 cerând să fie ajutaţi să coboare de pe munte.

„Prima intervenţie s-a încheiat în urmă cu câteva minute şi s-a petrecut în zona Sfinx-ului, unde o femeie de 72 de ani din Constanţa a suferit un traumatism de genunchi după ce a căzut pe zăpadă. A primit îngrijirile necesare la faţa locului şi a fost apoi coborâtă de pe munte”, au precizat salvamontiştii din Buşteni. 

bucegi-salvamont

FOTO Salvamont Prahova/Facebook

O a doua intervenţie a avut loc pe Vaea Rea din Bucşoiu. Acolo doua tinere neechipate corespunzator au rămas blocate în zăpadă şi au făcut un atac de panică.

”Din păcate este posibil ca în cursul zilei de astăzi să mai fie şi alte accidente, pentru că majoritatea potecilor turistice sunt pline de turişti neantrenaţi şi neechipati pentru sezonul alb. În munţi, iarna nu s-a încheiat!”, a fost mesajul Salvamont Buşteni.

bucegi-salvamont

Imediat după acest avertisment, echipele de salvatori au fost rugate să intervină din nou pe platou. De data aceasta a fost vorba despre un grup mult mai numeros, de câteva zeci de persoane care au avut nevoi ede ajutor.

bucegi-salvamont

”Un grup de aproape 20 de oameni care a urcat pe Valea Caraimanului (traseu inpracticabil în condiţii de iarnă) au ajuns cu mare noroc la Babele, dar în stare de epuizare fizica. Aici turiştii şi-au dat seama că nu au cum să mai coboare singuri şi au sunat la 112. Trei tineri uzi până la piele au fost la un pas de hipotermie.

Un alt copil supraponderal a avut nevoie de îngrijiri şi de ajutorul salvamontiştilor pentru a continua drumul. În ajutorul salvatorilor din Buşteni şi Prahova au venit şi colegii din Dâmboviţa pentru a prelua grupul de turisti”, potrivit Salvamont Prahova.

Vă recomandăm şi:

O femeie a rămas în ciorapi pe un traseu din Bucegi unde stratul de zăpadă este de un metru: „Pur şi simplu i-a căzut talpa”

Intervenţie a salvamontiştilor pentru recuperarea unui tânăr rănit în Bucegi

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite