Revoltător. Zeci de turişti s-au uitat impasibili la un bărbat de 71 de ani căzut într-o prăpastie în Făgăraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a supravieţuit ca prin miracol FOTO: Salvamont Argeş
Bărbatul a supravieţuit ca prin miracol FOTO: Salvamont Argeş

Un grav accident montan a avut loc pe 26 martie în Munţii Făgăraş. Un bărbat de 71 de ani a căzut de pe Vârful Lespezi, aproximativ 40 de metri. Ca prin miracol, bărbatul a supravieţuit. Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, este foarte revoltat de pasivitatea zecilor de persoane care erau în zonă şi s-au uitat impasibili la accident.

Bărbatul, un alpinist cu experienţă, a avut însă noroc: patrula de la Cota 2000 era dublată pe weekend, a fost vreme bună şi Salvamont Argeş a putut interveni cu elicopterul care a fost şi disponibil imediat şi avea şi troliul montat. 

În plus, bărbatului nu i-a sărit telefonul din buzunar, a avut semnal, nu a avut răni serioase la mâini şi umeri şi a putut să îşi ia haine de rezervă peste ce purta, ca să se protejeze termic pe cât posibil.

Însă după ce a fost sunat de câţiva turişti care au asistat la acţiune, iar marţi a fost sunat şi de bărbatul salvat, care a dorit să mulţumească salvatorilor, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, şi-a exprimat revolta faţă de pasivitatea zecilor de turişti care s-au uitat pasivi la accidentul de săptămâna trecută.

”Unde este oare omenia? Mai exista empatie sau este strivită sub comercial? Suntem toti ULUIŢI de faptul că, preţ de câteva ore, nu a coborat NIMENI la un om care era rănit. 

Vremea era bună, erau peste 70 de persoane care asistau în muchie, mare parte cu „ghizi” pentru care a fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite, aşa cum ar fi normal şi cum se învaţă într-o şcoală de ghizi adevăraţi. 

Cum îţi poţi continua drumul liniştit, cu un şir supradimensionat de turişti cu „gheruţe” pe bocanci, marea majoritate începători, răspunzând la întrebările acestora cu un scurt cuvânt care probabil te disculpă numai în propria gândire: „E ok, uite că mişcă! Ştie Salvamontul de el!”. 

Dacă omul ăla avea nevoie de prim ajutor? De protecţie termică? Sau doar de o persoană alături, o persoană căreia să îi pese? Muntele înseamnă întrajutorare în primul rând, asta ne învaţă el! 

Sunt alpinişti, inclusiv români, cum ar fi Horia Colibăşanu sau Ticu Lăcătuşu, care au renunţat la ture pentru care se antrenaseră o viaţă şi cheltuiseră poate, mai mult decât pe propria casă, pentru a ajuta un altul care era în dificultate, dar deh, pentru asta se cer o anumită structură şi educaţie”, a scris Ion Sănduloiu pe pagina sa de Facebook.

Vă mai recomandăm şi:

Bărbat de 71 de ani, căzut 40 de metri în gol de pe vârful Lespezi din Făgăraş. A fost solicitat şi un elicopter SMURD

Bărbat rănit grav într-un accident absolut bizar: un tobogan gonflabil luat de vânt a izbit un stâlp de electricitate, din care s-a deprins o piesă care l-a lovit pe trecător


 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite