Protestele din Piteşti s-au lăsat cu sute de sancţiuni. „Să respecte efortul comun depus de majoritatea cetăţenilor!” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni seara, pe străzile Piteştiului
Luni seara, pe străzile Piteştiului

Peste 100 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti şi jandarmi la protestele anti-restricţii organizate duminică şi luni în Piteşti. Oamenii legii trag un semnal de alarmă.


După ce şi duminică seara au protestat, în coloană de maşini, pe arterele municipiului, manifestanţii au mărşăluit şi luni, în număr mult mai mare, în Piteşti.

184 de persoane sancţionate în prima seară

În urma verificărilor efectuate de către poliţiştii piteşteni în seara zilei de 28 martie, au fost legitimate şi urmează a fi sancţionate 184 de persoane.

"Pentru faptele constatate cu acea ocazie fiind incidente prevederile privind limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2, referitoare la deplasarea în intervalul 22:00-05:00, nepăstrarea distanţării fizice şi a normelor de protecţie individuală, dar şi încălcări ale Legii 61/1991 privind normele de convieţuire socială şi ale legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice", precizează IPJ Argeş.

Peste 100 de sancţiuni aplicate luni

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat sancţiuni şi în seara zilei de luni, 29 martie. 
 

"În urma întrunirii a peste 1.000 de persoane care şi-au exprimat dezacordul faţă de recomandările medicale, cu încălcarea prevederilor legislaţiei în vigoare referitor la numărul de participanţi, la autorizarea manifestaţiei, la respectarea normelor de protecţie individuală, au fost aplicate până în prezent peste 100 de sancţiuni contravenţionale, după cum urmează:

- poliţiştii din cadrul Secţiilor de Poliţie 1-4 Piteşti au aplicat până în prezent 77 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 23.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei de Covid-19;

- jandarmii argeşeni au aplicat 28 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.800 de lei, conform aceluiaşi act normativ", precizează IPJ Argeş.

Sursă video: Facebook Ionuţ Olariu

Oamenii legii recomandă în continuare adoptarea unui comportament precaut, păstrarea distanţării fizice, purtarea măştii şi limitarea expunerii şi în spaţii aglomerate, respectarea limitării deplasărilor în intervalul 22:00-05:00 doar la situaţiile justificate şi informarea din surse oficiale.
 

Protestele din Piteşti s-au lăsat cu sute de sancţiuni.
Protestele din Piteşti s-au lăsat cu sute de sancţiuni.

"Scopul activităţilor desfăşurate de poliţişti nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a preveni săvârşirea unor fapte de natură contravenţională sau penală, precum şi de a limita răspândirea virusului Covid-19. Reamintim că sancţiunile se aplică de către poliţişti doar ca urmare a încălcării normelor legale, iar cuantumul acestora se stabileşte prin evaluarea individuală şi obiectivă a fiecărei situaţii constatate", mai precizează IPJ Argeş.

Protestele din Piteşti s-au lăsat cu sute de sancţiuni.
Protestele din Piteşti s-au lăsat cu sute de sancţiuni.

IPJ Argeş atrage atenţia că, deşi dreptul la liberă exprimare a opiniilor este un drept prevăzut chiar în legea fundamentală a ţării, Constituţia României, el trebuie exercitat astfel încât să nu fie încălcate alte prevederi legale, iar această exercitare nu presupune adresarea unor expresii jignitoare, care să atragă indignarea altor cetăţeni, tulburarea ordinii şi liniştii publice sau manifestarea de acte de violenţă de orice natură, cu atât mai puţin încălcarea recomadărilor cu caracter medical, prin participarea la intâlniri în grupuri mai mari de 50 de persoane, expunerea la riscul de a contacta coronavirusul prin nerespectarea distanţării şi nepurtarea măştii.

"Necesitatea acestor recomandări a rezultat din numărul mare de persoane care au avut nevoie de asistenţă medicală, iar aceste recomandări au fost reglementate de un cadru legal pentru ca aceia care aleg în mod voluntar să le încalce, şi prin aceasta să expună şi pe cei din jur la pericolul contactarii afecţiunii medicale, să respecte efortul comun depus de autorităţi şi de majoritatea cetăţenilor, deopotrivă", mai precizează IPJ Argeş. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marş cu vuvuzele. Piteştenii protestează şi luni seara faţă de noile restricţii VIDEO

Scandal politic şi prima pană de hârtie igienică la WC-ul de 400.000 de euro 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite