„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

Reclama jignitoare a fost ștearsă după câteva ore FOTO Facebook
Reclama jignitoare a fost ștearsă după câteva ore FOTO Facebook

Pe 25 aprilie, Sephora România va deschide un magazin în noul mall din Pitești, iar pentru a promova viitorul magazin a ales, într-un mod foarte neinspirat, să posteze pe pagina sa de Facebook o reclamă ce face indirect asociere cu teribilul Experiment Pitești.

Concret, în după-amiaza zilei de 23 aprilie, pe contul de Facebook Sephora a apărut o postare în care este o fotografie cu dungi alb și negru și pe care stă scris: „Pitești, am auzit că îți plac dungile”. Practic, prin această postare-reclamă se face o asociere jignitoare cu fosta închisoare Pitești, locul unde s-a desfăşurat teribilul Experiment Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din tot blocul comunist.

La doar câteva ore după postarea reclamei controversate și după zeci de reacții adverse, reprezentanții Sephora România au ales să o șteargă de pe contul de Facebook.

UPDATE. Raluca Turcan, ministra Culturii, a fost sesizată de ”Adevărul” referitor la reclama jignitoare a Sephora România și a oferit un punct de vedere ferm în exclusivitate pentru ”Adevărul”.

”Probabil nu a fost cu intenție, ci doar o dovadă de ignoranță și lipsă de empatie. Fenomenul Pitești a fost unul dintre cele mai brutale experimente puse în practică de regimul comunist, în scopul “reeducării” deținuților politici și nu poate deveni vreodată motiv de glumă. Vă felicit pentru că ați atras atenția asupra acestui incident, sper ca unii tineri și nu numai, vor învăța din acest episod”, a declarat Raluca Turcan pentru ”Adevărul”.

Reacția Sephora: ”Ne cerem scuze pentru această eroare de comunicare”

„Adevărul” a solicitat puncte de vedere privind reclama jignitoare la Sephora România, lui Jean-Charles Trehan – director relații externe LVMH (grupul francez ce deține Sephora), precum și Ralucăi Turcan, ministrul Culturii, însă până la ora redactării acestui material nu a primit niciun răspuns. În momentul în care va primi aceste răspunsuri, le va publica fără întârziere.

Sephora și-a cerut scuze pentru eroarea de comunicare FOTO Instagram
Sephora și-a cerut scuze pentru eroarea de comunicare FOTO Instagram

UPDATE. Ca urmare a numeroaselor reacții negative, Sephora România a postat miercuri 24 aprilie pe Instagram următorul mesaj: ”Ultima noastră postare legată de deschiderea noului magazin Sephora din Pitești a fost interpretată într-un mod greșit. Din identitatea brandului Sephora fac parte dungile orizontale alb negru. Nu există nicio legătură între dungile Sephora și alte evenimente care s-au întâmplat în Pitești. Brandul Sephora nu are culoare politică și nu își găsește inspirație în evenimente istorice tragice din România sau din altă țară. Ne cerem scuze comunității pentru această eroare de comunicare”.

„O ofensă adusă victimelor Fenomenului Pitești”

O reacție dură a avut însă Maria Axinte, președinta Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, care consideră că postarea este „o ofensă adusă victimelor Fenomenului Pitești”. 

„Sephora România deschide în curând un magazin în noul mall din Pitești și se adresează piteștenilor astfel: ”Pitești, am auzit că îți plac dungile”. Această campanie este, evident, centrată pe subiectul binecunoscut al închisorii de la Piteşti. Doar că piteştenii ştiu mai bine şi au taxat acest derapaj, iar comentariile pe pagina companiei de Instagram nu au întârziat să apară. Deşi ne bucurăm să vedem că, atât închisoarea cât şi Fenomenul Piteşti au devenit subiecte discutate la nivelul publicului larg, încercarea de a face din acest subiect o "glumiță" într-o campanie de marketing, este o ofensă adusă victimelor Fenomenului Piteşti, activității fundației noastre şi eforturilor care se fac pentru ca publicul să cunoască cu adevărat realitățile dictaturii comuniste în România”, spune Maria Axinte.

Președinta Fundației Memorialul Închisoarea Pitești speră ca Sephora România „să dovedească responsabilitate şi să îşi ceară scuze public pentru această, să o numim elegant glumă proastă”.

„În acelaşi timp, ne bucurăm să observăm că publicul este tot mai informat şi mai conştient de importanța acestui subiect pentru România. Subiectul este mult prea grav pentru a fi tratat atât de superficial. Şi pentru că echipa Sephora nu pare atât de bine informată nici în ce priveşte istoria, nici memoria, o invităm la o vizită de documentare la Memorialul Închisoarea Pitești. Este necesară, credem noi”, spune Maria Axinte.

„O astfel de abordare nu ar fi fost posibilă la Auschwitz”

Președinta Fundației Memorialul Închisoarea Pitești a criticat și faptul că Sephora România a șters postarea după valul de critici.

„Credem că o astfel de abordare e periculoasă. Mai grav este că Sephora a şters postarea şi a declarat că aceasta nu are nicio legătură cu evenimente petrecute in Pitești. Ceea ce arată lipsa de sensibilitate la istoria locală, cu ecou pe plan internațional. Nu ne putem preface că nu s-a întâmplat nimic, este vorba de victime ale unei violențe ieșite din comun. Nu putem face glumițe fără să ținem cont de locul unde facem asta. Pe Instagram li s-a atras atentia ca această abordare nu ar fi fost posibilă la Auschwitz”, adaugă Maria Axinte.

Experimentul Pitești, cel mai mare program de spălare a creierului prin tortură

În perioada 1949-1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre numeroșii deținuți care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt în viaţă mai puţin de zece.

Fosta închisoare Pitești FOTO Denis Grigorescu
Fosta închisoare Pitești FOTO Denis Grigorescu

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn - laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat Fenomenul Piteşti „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

Doisprezece tineri au murit în cadrul Experimentului Piteşti şi câteva sute au fost schingiuiţi. Sute de foşti deţinuţi au rămas cu traume psihice sau fizice pe viaţă.

Penitenciarul Piteşti a fost ridicat în perioada 1937-1941 şi, la vremea respectivă, era cel mai modern spaţiu de detenţie din România. Situată în extremitatea nordică a oraşului, clădirea era structurată pe patru niveluri: subsol, parter şi două etaje, dispuse în forma literei „T“.

A funcţionat însă ca penitenciar până în 1977, când, în urma presiunilor făcute din Occident, închisoarea Piteşti a fost definitiv închisă, în sediul ei fiind mutat Trustul de Construcţii Industriale Piteşti. La începutul anilor 1980, pe circa o treime din suprafaţa curţii penitenciarului au fost construite blocuri de locuinţe, însă o parte a zidului care înconjura Penitenciarul Piteşti mai există şi astăzi, pe latura de nord-vest a închisorii.

În 2011, mai mulţi piteşteni conduşi de o tânără pasionată, Maria Axinte, au avut ideea de a înfiinţa Fundaţia Memorialul Închisoarea Piteşti. Iar această fundaţie administrează de atunci partea din clădire ce a păstrat aspectul unei închisori. Pentru a se realiza un circuit profesionist de vizitare, aici s-au făcut mai multe investiţii, datorate şi zecilor de voluntari ce s-au implicat în proiect. Iar în 2014, o parte din fosta închisoare Piteşti a fost deschisă publicului.

Celularul fostei închisori Pitești a devenit monument istoric în vara anului 2023.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite