Percheziții în Argeș, Ilfov, Vrancea și București, într-un dosar de delapidare și deturnare a licitațiilor publice pentru deșeuri VIDEO

0
Publicat:

Polițiștii BCCO Pitești, împreună cu procurorii DIICOT – S.T. Pitești, pun în aplicare marți, 21 martie, 33 de mandate de percheziții în Argeș, Ilfov, Vrancea și în București, într-un dosar de delapidare, înșelăciune, fals și infracțiuni privind regimul deșeurilor.

Activitățile se desfășoară într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.

„În cauză, s-a reținut că, în județul Argeș, ar fi acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare). Scopul constituirii acestui grup a fost de obținere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale”, precizează Poliția Română.

Perchezitii. FOTO Captură video Politia Română
Perchezitii. FOTO Captură video Politia Română

Deșeuri raportate ca fiind reciclate, facturate fictiv

Rețeaua a prejudiciat Administrația Fondului pentru Mediu. 

 „Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori) ar fi fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu”, mai precizează Poliția Română.

 Cum a fost fentată Administrația Fondului pentru Mediu

Prejudiciul a reprezentat contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri (Organizaţii care Implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.

„Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Craiova și Vrancea, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, precum și de sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu și Institutului Geologic al României. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română”, mai precizează IPJ Argeș.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite