Intervenție dificilă pentru extragerea a doi turişti olandezi blocaţi pe un versant abrupt, în Valea lui Stan VIDEO

0
Publicat:

Salvamontiştii argeșeni au reușit marți să extragă doi turişti olandezi blocaţi încă de luni seara pe un versant abrupt, în Valea lui Stan, una dintre cele mai periculoase zone din Făgăraș.

 Un alt turist, aflat în zonă, care a auzit țipete, a fost cel care a dat alarma. 

„Apelul a venit la 10:59 din partea unui turist care a ieșit din vale special ca să sune 112, spunând că se aud strigăte de ajutor de pe versantul stâng tehnic, foarte abrupt al Văii lui Stan”, precizează Salvamont Argeș. 

Intervenția a fost una foarte dificilă

Către zonă au fost deplasați salvamontisti de serviciu la Cota 2000 Transfăgărășan și salvatori alarmați de acasă, precum și elicopterul SMURD POA Brașov.

Intervenția a fost foarte dificilă. FOTO Salvamont Argeș
Intervenția a fost foarte dificilă. FOTO Salvamont Argeș

S-a încercat apropierea elicopterului de peretele unde se aflau victimele și salvamontiștii argeșeni, dar nu s-a reușit extragerea cu troliul pentru că salvatorii montani erau încă în perete, nu ajunseseră la victime, astfel că a fost necesar ca elicopterul să se întoarcă să alimenteze și să revină cu un salvator montan de la Zărnești, pregătit deja pentru troliere și care s-a îmbarcat în timpul alimentării. În zona Văii lui Stan nu sunt locuri de aterizare și ar fi durat mult că unul dintre salvamontisti să iasă la un loc aterizabil. În acest moment avem contact cu victimele, acestea vor fi legate și pregătite pentru acrosarea în troliu, urmând a fi extrase pe rând”, explică, în urmă cu puțin timp Salvamont Argeș.

Între timp, ambele victime au fost extrase și se află în siguranță, în Aref.

Intervenția a fost un succes. FOTO Salvamont Argeș
Intervenția a fost un succes. FOTO Salvamont Argeș

Cei doi doi turiști olandezi erau blocați în perete încă de aseară, dar nu au avut posibilitatea să anunțe, potrivit Salvamont Argeș.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite