Imagini spectaculoase cu primul tunel săpat în stâncă de pe o autostradă din România. Se lucrează 24 de ore din 24 FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni se lucrează la unul dintre cele mai lungi tuneluri de pe autostrada Sibiu - Pitești. Este primul tunel de autostradă, săpat în stâncă, care se află în construcție în România.

Primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din România Foto: CNAIR
Primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din România Foto: CNAIR

Tunelul săpat prin dealul Momaia, în apropiere de Curtea de Argeș, va avea aproximativ 1,3 kilometri și se execută cu tehnologie NATM (New Austrian Tunneling Method) de o echipă internațională de profesioniști care lucrează 24 de ore din 24, în trei schimburi.  Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul.

Este primul tunel de autostradă realizat prin săpătură în stâncă. Este format din două galerii, construite în paralel, una pentru fiecare sens de mers. În momentul de față a fost depășit punctul critic al lucrării, adică partea de început a tunelului. Acum au început să intre în zona de piatră și material tare și o să aibă un avans foarte mare pentru că se lucrează mult mai ușor”, spune Cristian Tudor, purtător de cuvânt al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Craiova, care a fost prezent marți, 9 ianuarie, pe șantier.

Pe sensul Sibiu-Pitești s-a săpat, în prezent, 142 de metri, iar pe sensul Pitești-Sibiu 80 de metri. „Acum o să aibă un ritm mult mai susținut. Se lucrează în trei schimburi, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a mai adăugat Cristian Tudor.

Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești este construită de PORR, va avea 9,8 kilometri lungime și ar urma să fie finalizată în 2027. Acest tronson va avea 12 poduri, pasaje și viaducte. De asemenea, conține primul tunel construit în stâncă intrat în execuție pe o autostradă din România. Nu este, însă, primul tunel realizat. Tunelul Săcel, care are o lungime de 340 metri, este considerat primul tunel de autostradă construit în România. Lucrările la tunelul situat pe autostrada A1, între Săliște și Sibiu, au fost demarate în anul 2012 iar inaugurarea a avut loc în decembrie 2013.

Austriecii de la PORR au semnat încă din noiembrie 2021 un contract de circa 1,7 miliarde de lei pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni. După ce s-a realizat proiectarea, în anul 2023 s-a trecut la lucrările propriu-zise pentru autostradă, inclusiv la tunelul de la Momaia.

Secțiunea 4 Curtea de Argeș-Tigveni cuprinde 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. De asemenea, este cuprinsă și construcția unui nod rutier la Țigveni, care va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Autostrada Sibiu – Pitești, împărțită în 5 secțiuni, va avea o lungime de 122 de km

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite