Autostrada Sibiu-Pitești: Prima străpungere după perioada comunistă. Toți miniștrii au ocolit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tronsoane de pe Autostrada Sibiu-Pitești, care sunt încă în lucru, au fost ocolite de toți miniștrii transporturilor de 30 și ceva de ani, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

Autostrada Sibiu-Pitești
Autostrada Sibiu-Pitești

„Cred că este prima străpungere după perioada comunistă. Nu este o lucrare întinsă, dar foarte dificilă. Este evident că, deja, constructorul este în avans cu lucrările și aș dori să-i felicit. Sunt ferm convins că dacă am fi fost în Schengen, aţi fi fost și mai în avans, lucrurile ar fi mers mult mai ușor. În acest moment, România are - că tot vorbim și ne place de acest deficit și cu toții devenim experți în deficite - are un deficit de 56 de miliarde și cheltuieli pe investiții de 57 de miliarde. Este pentru prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între deficit și investiții. Cunoaștem cu toții situația. De când am devenit prim-ministru, înțeleg că anumite persoane sunt supărate pentru că direcționăm, în primul și în primul rând, banii către investiții. Unii sunt foarte supărați că direcționăm cele mai mari sume către Ministerul Transporturilor. Lucrările din transporturi se multiplică cel mai repede și au cea mai mare importanță strategică. Sunt marile lucrări de infrastructură așteptate nu numai de români, cred că și de noi. Tot timpul găseam motive să amânăm astfel de lucrări. Sorin Grindeanu, chiar dacă îmi este coleg - n-am nicio reținere să spun că aceste trei tronsoane Pitești spre Sibiu, care sunt încă în lucru, au fost ocolite de toți miniștrii transporturilor de 30 și ceva de ani - e primul ministru care închide de la Nădlac până la Constanța și o să închidem, la fel, din Moldova până la Constanța. E prima oară când avem un plan și acest plan prinde contur”, a spus premierul.

El a afirmat că, „dacă vom avea noroc să avem constructori la fel de buni cum îi avem pe cei de aici”, este ferm convins că lucrurile vor intra într-o dinamică și mai mare.

Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură. Nimeni nu a pus la socoteală acum şase luni sau opt luni faptul că România este la sfârșitul unui exercițiu financiar. În primul și în primul rând, trebuia să se gândească că trebuie să venim cu cofinanțările, astfel încât acești bani să nu-i pierdem. Asta face în acest moment guvernul cu adevărat. Cei mai mulți bani s-au dus la Transporturi, fiindcă sunt cei mai avansați. Sunt multe programe încă blocate. Și sperăm ca, prin POIM de la transporturi, să nu pierdem bani la sfârșitul anului. Am sărit la 85% - ultimele plăți - absorbția cu exercițiul financiar. Este prima oară atât de mare. Avem la decontare încă 1,5 miliarde. O să mai dau în următoarea ședință de guvern cofinanțarea pentru MIPE, astfel încât să ajungem peste 95% cu absorbția de exercițiu financiar trecut. Vă mulțumesc mult și felicitări încă o dată”  a adăugat Marcel Ciolacu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite