Fermier implicat în scandalul infectării cu E.Coli: „Ce să fac, să arunc trei tone de lapte pe zi? Angajatul la care s-a găsit E.Coli era un paznic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma de vaci Matca. Foto

Agrostar Farmex, una dintre fermele de vaci din Argeş, este unul dintre furnizorii de lapte ai producătorului Lactate Brădet. După ce coproculturile au arătat că şi un angajat al Agrostar este purtător al tulpinii de E.Coli care provoacă sindrom hemolitic uremic, proprietarul fermei se teme că nu va mai găsi un procesator pentru cele 3 tone de lapte produse zilnic.

Potrivit DSP Argeş, pe lângă cei 7 angajaţi ai fabricii Lactate Brădet depistaţi cu E.Coli patogen (trei cu ambele tulpini care provoacă apariţia SHU), bacteria a mai fost identificată şi în probele recoltate de la doi dintre angajaţii fermei Agrostar Farmex SRL, furnizor pentru Brădet. Una dintre probe prezintă ambele gene vtx. Omul nu lucra însă nici la îngrijirea animalelor nici la manipularea laptelui, ci era paznicul de noapte al fermei, spune proprietarul fermei. 

“Credeţi-mă că eu încă nu am înţeles despre ce e vorba la acest moment. Angajatul la care s-a găsit acea tulpină de E.Coli era un paznic de noapte la fermă. N-are absolut nicio legătură cu laptele, produsul care pleacă de aici, de la mine către fabrica Lactate Brădet. Putea să fie şi fata din camera de muls şi tot nu avea cum să ajungă E.Coli de la ea în lapte. La noi, laptele nu ia contact nici măcar cu aerul. Pleacă din ţâţa vacii, ca să spun, aşa, pe româneşte, direct în tancurile de răcire, iar de aici, direct către fabrică şi, la cât de bine ştiu eu că e făcut procesul tehnologic la Lactate Brădet, mă îndoiesc că are cum să se producă vreo infestare pe lanţul tehnologic. Gândiţi-vă doar că a fost găsit un lot cu E.Coli de la Brădet, o singură dată, la acel magazin. Bacteria putea fi transmisă acolo, spre exemplu, dar nimeni nu s-a gândit să-i trimită la analize şi pe angajaţii magazinului. Toată lumea se uită către fabrică şi către fermieri", a declarat, pentru „Adevărul“, Victor Marinescu, patronul Agrostar Farmex.

“Angajatul Agrostar Farmex în a cărui coprocultură au fost depistate ambele gene vtx (sugestiv pentru prezenţa E.Coli VTEC în materiile fecale) nu lucra însă la manipularea laptelui”, a precizat, pentru „Adevărul“, şi directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru. 

Omul de afaceri argeşean se teme pentru ferma sa şi crede că acest scandal îi va aduce pierderi uriaşe, pentru că nu ştie dacă va mai  găsi vreun producător de lactate căruia să-i livreze tonele de lapte produse zilnic.

„Scandalul ăsta ne afectează în primul rând pe noi, fermierii. Şi pe nedrept. Eu livram zilnic 3 tone de lapte către Lactate Brădet (n.r. care şi-a sistat producţia). Ce să fac, să le arunc? E greu să găseşti, aşa, din scurt, un alt procesator care să-ţi ia toată cantitatea, pentru că fiecare are, la rândul lui, furnizorii săi. De bine, de rău, după izbucnirea scandalului cu brânza cu E.Coli, am reuşit să găsesc o altă fabrică la care să trimit lapte, dar după noul scandal, mă tem, sincer, că nu va mai vrea nici ea laptele meu. Şi pentru ce? Pentru că un paznic de noapte, care n-avea nicio tangenţă cu laptele, a fost găsit cu E. Coli. Vaca nu ştie de scandalul cu E.Coli, trebuie să-i dai să mănânce, s-o îngrijeşti, iar laptele, dacă nu ti-l ia nimeni, îl arunci”, a mai declarat, pentru „Adevărul“, Victor Marinescu, patronul Agrostar Farmex.

Pe aceeaşi temă:

Angajaţi ai fabricii „Lactate Brădet“ depistaţi cu E. Coli. Genele descoperite pot provoca Sindromul Hemolitic Uremic

EXCLUSIV Mărturia patronului firmei Lactate Brădet, după ce şapte angajaţi au fost descoperiţi cu E. coli

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite