EXCLUSIV Când vor începe lucrările la Tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Aproape 1000 de oameni vor fi angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul este deja organizat de mai multe săptămâni FOTO: Marius Luigi Ionescu
Şantierul este deja organizat de mai multe săptămâni FOTO: Marius Luigi Ionescu

În această vară vor începe lucrările la Tronsonul 5 (Curtea de Argeş-Piteşti) al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Mai precis, Ministerul Transporturilor va elibera autorizaţia de construcţie până la începutul lunii iulie, iar constructorul spune că lucrările vor începe după 15 iulie.

Şantierul pentru viitorul Tronson 5 este organizat deja de mai multe săptămâni în comuna argeşeană Merişani. 

Iar Marius Luigi Ionescu, primarul de la Merişani, spune că faptul că realizarea acestui tronson aduce numeroase beneficii economice pentru comună.

„Lucrările vor începe în luna iulie, încă nu a fost eliberată autorizaţia de construcţie. Firma ce va realiza acest tronson al autostrăzii Sibiu-Piteşti a angajat deja câteva zeci de oameni din comună, ca paznici şi muncitori. 

Este important pentru comunitate că astfel se creează locuri de muncă. Le-am dat şi o şcoală dezafectată celor de la Astaldi ca să îşi organizeze acolo sediul şantierului. Şi deja au făcut îmbunătăţiri şi investiţii în acea clădire”, precizează primarul de la Merişani.

Preţul cu care a fost expropriate terenurile extravilane din Merişani au fost de un euro per metru pătrat. 

„Este un preţ corect. De exemplu, în comuna Băiculeşti le-a dat la oameni 1 leu pe metrul pătrat. În comună au fost vreo 700 de proprietăţi expropriate. Sunt aproximativ 14 kilometri din viitoarea autostradă ce vor trece prin comuna noastră”, adaugă primarul Marius Luigi Ionescu.

Edilul de la Merişani se aşteaptă la o dezvoltare economică spectaculoasă a zonei, mai ales că un cap de descărcare de pe viitoarea autostradă va fi în satul Capul Piscului din comună: „Sunt deja numeroase firme ce au cumpărat terenuri în comună. Unele vor să facă zone industriale, iar altele parcuri de maşini. Cam toate terenurile disponibile au fost vândute. E un lucru bun. Va creşte şi potenţialul comunei. Autostrada asta va fi benefică pentru toată lumea”

Aproape 1.000 de oameni vor fi angajaţi

Astaldi este compania ce va construi Tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Vasile Badea, director de producţie, declară că organizarea de şantier a fost făcută. 

„Lucrările propriu-zise vor începe după obţinerea autorizaţiei de construcţie. Proiectul va fi finalizat la finalul lunii iunie. Sperăm ca autorizaţia de construcţie să fie eliberată de către Ministerul Transporturilor cel târziu până la jumătatea lunii iulie. Iar lucrările vor demara după 15 iulie”, precizează Badea.

Pe şantierul viitorului Tronson 5 vor fi angajaţi numeroşi oameni, în special din zonă. „Ne dorim să angajăm cât mai mulţi oameni din zonă, dorim să ajutăm şi comunitatea locală. Am angajat şi vom mai angaja. La ora actuală avem pe şantier 170 de persoane. Însă vom ajunge undeva la aproximativ 1.000 de angajaţi pentru tronsonul cinci al viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti”, adaugă directorul Badea.

Pe şantierul de la Merişani sunt deja 170 de angajaţi FOTO: Marius Luigi Ionescu

santier merisani autostrada sibiu pitesti 01

Pentru Tronsonul 5 Curtea de Argeş-Piteşti, suprafaţa totală ce a fost expropriată este de 3,36 milioane metri pătraţi.

După spun reprezentanţii CNAIR, în ceea ce priveşte Tronsonul 5 (Curtea de Argeş-Piteşti), pentru comunele Bascov, Băiculeşti şi Merişani, valoarea despăgubirilor ce vor fi acordate de la bugetul de stat se ridică la 40,6 milioane lei, coridorul de expropriere fiind intabulat încă din noiembrie 2020. Pe raza celor trei comune au fost 2.224 exproprieri.

Tot pe tronsonul cinci, pe raza localităţilor Curtea de Argeş, Budeasa, Mălureni şi Piteşti au fost expropriate în total 370 de terenuri. Coridorul de expropriere ce traversează cele patru localităţi a fost intabulat în luna martie a.c. Valoarea despăgubirilor ce urmează a fi plătite pentru terenurile expropriate din cele patru localităţi este de 4,2 milioane lei.

Pe 11 mai 2020, CNAIR SA a semnat contractul „Proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu – Piteşti, secţiunea 5, Curtea de Argeş – Piteşti, km 92+600 – km 122+950”, ofertantul câştigător fiind compania italiană Astaldi SpA. Valoarea contractului este de 1,7 miliarde de lei fără TVA, bani care vor proveni din fonduri europene nerambursabile.

Durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, dintre care 12 luni perioada de proiectare şi 48 de luni pentru execuţia lucrărilor. Traseul începe la Curtea de Argeş şi continuă paralel cu râul Argeş până la centura Piteştiului.

Vă mai recomandăm şi:

Noi imagini spectaculoase de pe tronsonul 5 al viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti VIDEO

EXCLUSIV Ce despăgubiri plăteşte statul pentru exproprierile de pe tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti VIDEO

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite