Cum s-a trezit PSD cu un om în minus în Consiliul Local Piteşti după ce, oricum, pierduse controlul asupra CL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Cristian Gentea şi City Managerul Piteştiului, Lucreaţiu Tudor.  Foto: FB: Cristian Gentea
Primarul Cristian Gentea şi City Managerul Piteştiului, Lucreaţiu Tudor.  Foto: FB: Cristian Gentea

Şi aşa minoritari în Consiliul Local Piteşti, social-democraţii au rămas şi mai puţini după ce şi-au trimis un om în nou înfiinţata funcţie de conducere "administrator public", una strategică, gândită în sprijinul primarului ales, Cristian Gentea (PSD).

Pe ultima sută de metri a mandatului fostului edil şef, Cornel Ionică (PSD), dar după câştigarea fotoliului de primar de către social-democratul Cristian Gentea (PSD), în administraţia publică locală a fost înfiinţată o nouă funcţie de conducere, numită "administrator public" sau City Manager, una gândită în sprijinul noului primar, pentru a prelua din atribuţiile viitorilor viceprimari (din rândurile PNL şi USR-PLUS, forţele de dreapta care, împreună, sunt majoritare în CL Piteşti, cu 13 mandate).

Ulterior preluării mandatului de către primarul Cristian Gentea, pe 7 decembrie 2020, în postul de City Manager al Piteştiului a fost numit consilierul local PSD Lucreţiu Tudor (fostul şef al Finanţelor Argeş) care şi-a înaintat demisia din CL Piteşti.

Calculul social-democraţilor a fost înlocuirea lui Lucreţiu Tudor cu un alt membru PSD în Consiliul Local Piteşti (unde PSD a obţinut opt mandate, dar mai are, acum, şapte consilieri), înlocuire pe care PSD n-o poate face deocamdată pentru că în şedinţa extraordinară a Consiliului Local din 14 decembrie, proiectul de hotărâre iniţiat de primar privind încetarea de drept a calităţii de consilier local a lui Lucreţiu Tudor a picat. 

Mai exact, în contextul în care doar una dintre cele cinci comisii ale CL Piteşti a dat un aviz favorabil proiectului, consilierii locali ai PNL şi USR PLUS s-au abţinut când proiectul a fost supus votului, blocând înlocuirea, care se poate face doar după ce Consiliul Local ia act de încetarea de drept a calităţii de consilier local a acestuia.

PSD mai are doar şapte consilieri

Pentru că au, oricum, mai mulţi consilieri locali, PNL şi USR PLUS pot respinge de mai multe ori proiectul. Nu pot amâna însă la nesfârşit înlocuirea lui Lucreţiu Tudor. 

"Domnul Lucreţiu Tudor şi-a dat demisia, e un act unilateral... Deocamdată, domnul prefect nu poate să declare vacant locul domnului Lucreţiu Tudor şi eu nu pot să pun pe nimeni în loc. După 30 de zile voi putea. Pe parcursul celor 30 de zile (începând de luni, 14 decembrie), voi introduce acest proiect pe ordinea de zi, în orice şedinţă  ordinară sau extraordinară. Ei mi-l pot respinge în cele 30 de zile, iar după acest termen, domnul prefect va da ordin în care va constata vacantarea locului", a precizat, marţi, pentru "Adevărul", primarul Cristian Gentea.

Amintim că, în Consiliul Local Piteşti, după Alegerile locale din septembrie 2020, mandatele s-au împărţit astfel: PSD - 8 consilieri, PNL - 7 consilieri, USR-PLUS - 6 consilieri, PMP - 2 consilieri.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Primul Crăciun în pandemie. Cum să ne păstrăm echilibrul emoţional în cea mai sensibilă perioadă a anului

Ce bani primesc studenţii care se oferă voluntari pentru a lucra la cel mai mare spital COVID-19 din Argeş

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite