Autostrada Sibiu-Pitești risca să fie blocată din cauza unor consilieri locali

0
Publicat:

Lucrările la tronsonul cinci din autostrada Sibiu-Piteşti, începute pe 1 septembrie 2021, au fost la un pas să fie blocate din cauza unor consilieri locali din comuna Merișani.

Lucrările la tronsonul 5 al viitoarei autostrăzi au început acum un an FOTO Denis Grigorescu
Lucrările la tronsonul 5 al viitoarei autostrăzi au început acum un an FOTO Denis Grigorescu

În luna mai, s-a emis o hotărâre a Consiliului Local Merișani pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal în vederea începerii lucrărilor de excavare pe câteva hectare în comuna argeșeană Merișani pentru tronsonul cinci al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. La acea ședință a participat un jurist al Prefecturii Argeș, care a informat la vremea respectivă consilierii locali că din punct de vedere procedural nu este respectată legea, deoarece nu fusese ales un președinte de ședință de Consiliu Local, care are menirea să semneze hotărârile de Consiliu Local adoptate. Numai că, în ciuda avertismentului, consilierii locali au fost nepăsători și au votat rapid hotărârea ilegală.

”Numai că atunci când hotărârea a fost trimisă la Prefectură pentru avizul de legalitate nu a primit acel aviz și a fost atacată în instanță. Ulterior, prefectul Radu Perianu s-a întâlnit cu Marius Luigi Ionescu, primarul comunei Merișani, iar acesta a înțeles care este problema. Drept urmare, hotărârea nelegală a fost revocată într-o ședință de Consiliu Local convocată joi 1 septembrie și a fost dată o nouă hotărâre de Consiliu Local. Iar acum Primăria Merișani este în legalitate, procesul intentat de către Prefectură rămânând fără obiect. Nu ne doream să ajungem în pericol de blocaj”, precizează Dragoș Predescu, directorul Cancelariei Prefecturii Argeș.

Concret, dacă s-ar fi ajuns în instanță, lucrările de excavare ar fi urmat să fie blocate. Practic, ar fi fost blocate timp de mai multe luni o parte dintre lucrările la viitorul tronson cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești. Autorizația pentru lucrările de excavare a fost dată la finalul lunii august, iar excavările propriu-zise vor începe până la finalul lunii septembrie.

”Indiferent cât de antipatic voi fi pentru unii primari sau cât de mult mă vor critica, nu voi tolera nicio abatere de la lege. Nu voi permite să treacă prin mâna mea o hotărâre nelegală și să o las așa. Vreau să știe toți cei care fac parte din autoritatea locală, fie ea de municipiu, oraș sau comună, că nu o să risc ca oamenii din Prefectură sau ca eu, prefectul, să răspundem în fața legii pentru greșeli făcute de alții, unele cu știință, altele fără”, spune prefectul Radu Perianu.

Contractul pentru tronsonul cinci (Curtea de Argeș-Pitești) al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești, în lungime de 30,35 kilometri, a fost semnat în mai 2020 la Pitești. Ordinul de începere a lucrărilor la tronsonul cinci a fost dat încă din 17 iunie 2021, însă anumite proceduri birocratice au amânat cu două luni şi jumătate startul efectiv al lucrului, până pe 1 septembrie 2021.

La ora actuală, stadiul lucrărilor este de aproximativ 15%. Tronsonul cinci este realizat de firma italiană WeBuild, iar valoarea contractului se ridică la suma de 1,7 miliarde de lei fără TVA, din fonduri europene nerambursabile.

În prezent, compania din Italia (ce a primit deja de la CNAIR un certificat negativ intermediar pentru întârzieri) are pe şantierul tronsonului cinci peste 900 de muncitori şi peste 300 de utilaje.

Dacă nu apar probleme, tronsonul cinci ar trebui terminat cel târziu la finalul lunii septembrie 2025.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite