Arpechimul şi OMV Petrom, campioni la poluare
0Garda de Mediu Argeş a făcut topul celor mai mari poluatori sau potenţiali poluatori din Argeş. Unele dintre poluările înregistrate şi amendate de către Garda de Mediu au fost accidentale, altele sunt permanente.
Cei mai mari patru poluatori sunt cei care activează în domeniul prelucrării şi transportării petrolului sau în domeniul fabricării cimentului.
OMV Petrom, cel mai mare poluator
Societatea OMV Petrom SA şi-a „câştigat” primul loc în topul poluatorilor din Argeş din cauza poluărilor accidentale înregistrate în activitatea de extracţie ţiţei. Cea mai gravă poluare produsă de un acident la una dintre conductele Petrom, la nivelul judeţului Argeş, s-a produs pe Râul Sabar, în anul 2008, când acesta a fost a fost poluat accidental pe o lungime de 15 km şi o lăţime de un metru. Poluarea Râului Sabar s-a produs ca urmare a deversării în râul Sabar a circa 500 de litri de apă sărată şi 400 de litri de petrol. Firma a fost atunci amendată cu 80.000 de lei.
Arpechimul ocupă locul doi
Combinatul Arpechim a rămas între primele mari companii poluatoare din Argeş, ocupând poziţia a doua, prin poluanţii evacuaţi în atmosferă rezultaţi din activitatea de rafinare petrochimică. Şi la Arpechim au avut loc poluări accidentale, cea mai gravă fiind cea din 2007, când pe râul Dâmbovnic s-au scurs a 500.000 de metri cubi de produs petrolier. Unda de poluare s-a întins pe 15 kilometri. Pe locurile următoare în topul realizat de Garda de Mediu Argeş, se găsesc Conpet SA Poiana Lacului, firmă care se oucpă cu transportul produselor petroliere şi Holcim Ciment Câmpulung SA , prin poluarea atmosferei în urma desfăşurării activităţii de fabricare ciment. “Menţionăm că societatea a făcut în ultimii ani investiţii majore care au avut ca efect reducerea numărului şi cantităţii de poluanţi evacuate în atmosferă”, declară directorul Adjunct al Gărzii de Mediu Argeş, Ioan Ene.
Termoficarea şi Dacia, potenţiali poluatori
În vizorul Gărzii de Mediua Argeş se află alte câteva societăţii din Argeş. Printre ele se află SA Automibile Dacia SA Mioveni, prin mărimea amplasamentului şi dimensiunea activităţii. Un alt potenţial poluator este Serviciul Public de Termoficare, prin CET-urile care produc agent termic. Pe lista "de supraveghere" se află şi trei ferme, două ferme de păsări, Haditon Group şi Avicola Costeşti, una de animale, Agroevelopment SRL Băiculşti, dar şi o societate producătoare de var, Carmeuse Holding şin Valea Mare Pravăţ.
“În primele patru luni ale anului 2010, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat 609 inscpecţii, planificate şi neplanificate, fiind aplicate 73 de sancţiuni contraveţionale din care 2 avertismente şi 71 de amenzi. Valoarea totală a amenzilor este de 714.510 lei.”, spune Ioan Ene. Cele mai grave abateri au fost poluările accidentale.